Venemaa kergejõustik on katastroofi lävel (1)

Ville Arike
, reporter
Copy
Venemaa kergejõustikujuhid ajavad lati samamoodi maha nagu sportlaste õiguste eest võitlev kõrgushüppaja Maria Lasitskene sel pildil.
Venemaa kergejõustikujuhid ajavad lati samamoodi maha nagu sportlaste õiguste eest võitlev kõrgushüppaja Maria Lasitskene sel pildil. Foto: Natalja Fedossenko/Tass/Scanpix

Kolmekordne kõrgushüppe maa­ilmameister Maria Lasitskene teatas kolmapäeval ahastades, et ta eemaldati viimasel hetkel Cottbusis toimunud kergejõustikuvõistluse nimekirjast.

«Olen väga pettunud, et ei saa sel aastal Cottbusis võistelda. Ma ei saa senini aru, miks mul pole õigust osaleda rahvusvahelistel võistlustel. Mind kurvastab, et kaotasin selle õiguse kellegi teise vea tõttu. 21. sajandil ei tohiks asjad niimoodi käia,» kirjutas Lasitskene oma Instagrami-kontol.

Mis venelastega jälle toimub? Nimelt nõuab organ Athletics Integrity Unit (AIU) ehk rahvusvahelise alaliidu distsiplinaarkomitee Venemaa kergejõustikuliidule nn Danil Lõssenko asja tõttu kõige rangemat karistust ehk sisuliselt venelaste täielikku eemaldamist rahvusvahelisest kergejõustikuelust.

Idarindel muutusteta

Millega kõrgushüppes isiklikku rekordit 2.40 eviv ning 2018. aasta sise-MMil kulla võitnud Lõssenko hakkama sai? Ta ei olnud tunamullu kolmel korral dopinguküttidele võistlusvälisteks testideks kättesaadav, teda süüdistatakse dokumentide võltsimises ja teda ähvardab eluaegne diskvalifitseerimine. Selle kõige käigus on Lõssenkoga tehtud koostöö tõttu juba karistatud tema treenerit ja viit inimest Venemaa alaliidust eesotsas president Dmit­ri Šljahtiniga.

Ülejäänud Venemaa kergejõustiklaste probleem seisnebki nüüd selles, et AIU raport soovitab WA nõukogul Venemaa kergejõustikuliit täielikult oma ridadest välja heita – praegu on venelased liikmestaatusest ajutiselt ilma jäetud. AIU viitab järgmistele asjaoludele. Venemaa kergejõustikuliit palus Lõssenko asjas vastuste andmiseks kolmel korral ajapikendust. Täielik dokumentide pakett saadeti WAsse alles 16. jaanuaril, samas olid süüdistused ametlikult esitatud 21. novembril 2019. Venemaa alaliit ei suutnud kaheksa nädala jooksul anda süüdistustele arusaadavaid vastuseid, eitas asjaga seotute süüd, süüdistas kolmandaid osapooli ning väljendas protsessi käigu üle rahulolematust. AIU järeldas, et Venemaa alaliidu juhtkonna vahetumisega pole midagi muutunud.

Seetõttu tehakse ettepanek külmutada Venemaa kergejõustiklaste neutraalse sportlase staatuse avalduste läbivaatamine ajani, kuni pole lõplikult otsustatud, millised sanktsioonid Venemaa alaliidu vastu kehtestada. Sisuliselt tähendab see, et vahepealse aja jooksul ei saaks venelased väljaspool oma kodumaad võistelda.

Laual on kaks varianti

Kui Venemaa alaliit heidetakse WAst täielikult välja, tähendab see ajalehe Sport-Ekspress hinnangul katastroofi. Ükski proff ega asja­armastaja ei saa ametlikel võistlustel osaleda. Erandeid võidakse teha vaid põgenikele. Venemaa kergejõustiklastele jääks põhimõtteliselt vaid teoreetiline võimalus siirduda mõne muu riigi lipu alla.

Sport-Ekspressi arvates pole WA olümpia-aastal nõnda mastaapsetest sanktsioonidest huvitatud ning seetõttu seati Venemaale esmalt ultimaatum. Kui venelased jätkavad süü eitamist – seda AIU teate peale esimese asjana meedias ka tehti –, viiakse Venemaa alaliidu teema rahvusvahelisse spordiarbitraaži (CAS), ning kui too toetab WA süüdistusi, alustatakse venelaste oma ridadest väljaarvamise protsessi.

Kui aga Venemaa tunnistab Lõssenko asjus dokumentidega manipuleerimist ja alaliidu eelmise juhtkonna süüd, alustatakse veebruaris taas sportlastele neutraalse staatuse andmise protsessi ning Venemaa alaliit jääb endiselt WAst ajutiselt eemaldatuks. Täielikku väljaheitmist arutama ei hakata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles