Madis Müller kutsub arutlema inflatsiooni­eesmärgi üle (28)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Eesti Panga president Madis Müller ei soovinud öelda, milline peaks tema hinnangul olema keskpanga inflatsioonieesmärk euroalal, sest ta soovib hoida argumentidele avatud meelt.
Eesti Panga president Madis Müller ei soovinud öelda, milline peaks tema hinnangul olema keskpanga inflatsioonieesmärk euroalal, sest ta soovib hoida argumentidele avatud meelt. Foto: Mihkel Maripuu

Keskpangad loodi omal ajal selleks ja seisid veel kuni viimase ajani selle eest, et ohjeldada inflatsiooni kiirust. Viimasel kümnendil on olnud vastupidi: nii Euroopa Keskpank (EKP) kui ka teiste suurriikide keskpangad on püüdnud liiga aeglast hinnatõusu kiirendada. Jaapan on olnud selles olukorras juba kolm aastakümmet.

«Olukord on keskpankade jaoks uus. On tekkinud küsimus, kuidas saaks keskpank toetada inflatsiooni kasvu, mitte seda alla suruda,» rääkis Eesti Panga president Madis Müller. «Seetõttu on võetud kasutusele poliitika, mis on ka keskpanga jaoks uus. Olles seda juba mõned aastad teinud, tundub olevat mõistlik vaadata värske pilguga ja põhjalikult üle, kui hästi on miski töötanud ja kas on vaja strateegias ja käitumispõhimõtetes midagi muuta.»

Euroopa Liidu aluslepingutest tingituna on Euroopa Keskpanga ülesanne hoida hinnastabiilsust ehk euro ostujõudu.

«Kuidas seda täpselt defineeritakse, milliseid meetodeid eesmärkide saavutamiseks kasutatakse, see kõik on Euroopa Keskpanga nõukogu otsustada,» selgitas Müller. «Inflatsioonieesmärgil on oluline mõju kogu euroala, ka Eesti majandusele kasvõi laenuintressidena, mida ettevõtted ja majapidamised tunnevad, kui nad on laenu võtnud.»

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles