Tai kokaga köögis: spagetid ja oliiviõli on täiesti lubatud

Britt Rosen
Copy
Roheline karri kanaga taipärases serveerimiskausis.
Roheline karri kanaga taipärases serveerimiskausis. Foto: Eero Vabamägi

Tai ööturgude ja tänavasöögikohtade melu Eesti talverõskusesse tõenäoliselt meelitada ei õnnestu, kauge maa tulist maitset aga küll. Piisab, kui kapiriiulil on varuks paar-kolm Tai köögile iseloomulikku maitseandjat ning sealt pärit koka Khampan Pukdangpani karriretsept.

Tai restorani Nok Nok peakokk Khampan Pukdangpan lööb eestlased kohe pahviks. Ta kasutab Tai karriroas vahemerelist oliiviõli! See kõlab meile nagu breaking news – sõnapaar, millega rahvusvahelised uudistekanalid tavalisse infovoogu ootamatult sisse murdnud olulisest uudisest teatavad.

«Mina armastan oliiviõli. Teen sellega peaaegu kõike. See on kõige parem, sest selles pole halbu rasvu,» mainib ta. Kui mõni Tai kokk peakski teile väitma, et oliiviõli ja Tai köök ei kuulu kokku, siis soovitab Pukdangpan seda mitte uskuda. «Kindlasti tarvitataks seda palju rohkem, kui see poleks nii kallis. Enamasti eelistatakse mõnda odavamat taimeõli, näiteks palmiõli,» räägib juba 12-aastaselt kodumaal köögitööga alustanud ja hiljem Aasia luksushotellide restoranikokana karjääri teinud mees. Pealegi ei pea ega saagi põhjamaal kõike teha punktipealt nii nagu kauges Tais kombeks, julgustab tailane retseptidega kohalikele oludele vastavalt ümber käima.

Järgmine, millega Pukdangpan Nok Noki koolitusköögis Eesti inimestel silmad pööritama paneb, on itaallaste spagetid. Ta ütleb, et tailased söövad meelsasti spagette, tema nende hulgas. Need kuuluvad kunagise Siiami kuningriigi kööki juba umbes viiskümmend aastat – kõigepealt hakati spagette importima Bangkokki, need muutusid kiiresti popiks ja praegu võite neid küsida pea igast tänavatoiduputkast.

Kokk kinnitab, et nagu riisinuudlid või aurutatud riis, maitsevad ka spagetid imehästi rohelise kanakarriga, mille valmistamise ta Arteri lugejaile üksipulgi ette näitab.

Kodus järele tegemiseks on karri ütlemata lihtne roog, pealegi Tai köögile iseloomulik – seda tuntakse ja süüakse seal igas ilmakaares, põhjendab mees valikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles