Piinav põud jätab afgaani karjased elatusvahenditeta vaesusesse

Thomas Watkins
, ajakirjanik, AFP
Copy
Karjased juhtimas oma loomi rohumaale Mazār-e Sharīfi linna lähistel Põhja-Afganistanis. Paljude piirkonna loomapidajate karja hävitas mullune ränk põud. FOTO: Farshad Usyan/afp/scanpix
Karjased juhtimas oma loomi rohumaale Mazār-e Sharīfi linna lähistel Põhja-Afganistanis. Paljude piirkonna loomapidajate karja hävitas mullune ränk põud. FOTO: Farshad Usyan/afp/scanpix Foto: FARSHAD USYAN/AFP/Scanpix

Nooruddinil ei jäänud muud üle kui abitult vaadata, kuidas tema sajapealise karja lambad põuast laastatud Balkhi provintsi mäenõlvadel üksteise järel nälga ja janusse hakkasid surema.

Selle asemel et lasta oma hinnalistel loomadel Põhja-Afganistani krõbedaks kuivanud maastikul aegamisi surra, langetas ta otsuse suurem osa neist tappa. «Ma lõikasin neil pead maha,» lausus AFP-le 65-aastane karjus, kelle sõnul olid loomad sedavõrd alatoitunud, et nende lihaga polnud midagi peale hakata. «Söötsin selle koertele.»

Nooruddin on üks paljudest, kelle traditsiooniline elatusviis on muutuva ilmastiku tõttu ohus. Häving ähvardab Afganistanis ühtemoodi nii põllumehi ja loomakasvatajaid kui ka näiteks vaibakudujaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles