Martin Ehala: nädalavahetuse mittesündmus

Martin Ehala
, Meie Eesti toimetaja, Tartu Ülikooli emakeeleõpetuse professor
Copy
Martin Ehala
Martin Ehala Foto: Konstantin Sednev

Rahulik ja sündmustevaene nädalavahetus on parim aeg mittesündmuse tekitamiseks.

Mittesündmuse keskmes on lugupeetud inimest ründav arvamusavaldus sotsiaalmeedias, mis on piisavalt ärritav, et ausad inimesed peavad vajalikuks solvatu kaitseks omakorda sõna võtta. Lisaks peab sel arvamusel olema poliitiline mõõde – kas hinnang olukorrale või üleskutse midagi muuta. Muidugi peab ütleja olema piisavalt tuntud, et ajakirjanikud tema säutse jälgiks. Retsepti viimane koostisosa on uudistevaene nädalavahetus, ning hops! – mittesündmusest kujuneb õhtuse «Aktuaalse kaamera» peauudis.

Täpselt nii hästi läks Jaak Madisonil eelmisel nädalavahetusel. Ta tõukus suhteliselt vähetähtsast seigast, et Trump kutsus kriitilisuse tõttu tagasi ühe suursaadiku, ning esitas sellest lähtudes üleskutse, et Eesti peaks valitsuse suhtes kriitiliste suursaadikutega sama tegema, viidates nimeliselt ühele suursaadikuist, kes olla olnud ükskord valitsuse suhtes kriitiline, kohtudes rühma riigikogu saadikutega. Ja paiskas oma arvamuse sotsiaalmeediasse.

Kui keegi süüdistab kedagi nimeliselt, siis tuleks kõigepealt kontrollida väite tõeväärtust ja kaalukust.

Mingil hetkel ajakirjanikud avastasid selle ja upitasid üle uudisekünnise. Kui keegi süüdistab kedagi nimeliselt, siis tuleks kõigepealt kontrollida väite tõeväärtust ja kaalukust. Mingit sellist taustakontrolli, tundub, ei tehtud, vähemalt üheski uudises juhtumist lähemalt ei räägitud. Pigem esitleti Madisoni väidet kui eeldatavasti alusetut rünnakut ühele konkreetsele suursaadikule, mille kummutamiseks küsiti omakorda arvamust Urmas Reinsalult ja Marko Mihkelsonilt. Vaevalt et kumbki oleks oma algatusel pöördunud ajakirjanike poole, nähes sotsiaalmeedias Madisoni arvamust. Aga kuivõrd sellest oli juba tehtud uudis, ei olnud neil muud võimalust kui kommenteerida. Ja nende osalusega oli mittesündmuse «uudisväärtus» juba piisav «Aktuaalse kaamera» jaoks.

Loo lühike kokkuvõte on, et meedia lasi poliitikul endaga kõige labasemal viisil manipuleerida. Kui jätkuks meelekindlust järgida põhimõtet, et mis on öeldud sotsiaalmeedias, see jäägu sotsiaalmeediasse, oleks avalik aruteluruum puhtam pseudoteemadest. Trump on oma säutsudega teinud selle muidugi võimatuks, aga iga poliitik pole ka Trump ja ajakirjanikud peaks suutma sellel vahet teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles