Erik Aru: hinnatõus sõnade jõul

Erik Aru
, kolumnist
Copy
Erik Aru
Erik Aru Foto: Sander Ilvest

Euroopa Keskpanga üks eesmärk on inimeste inflatsiooniootusi mõjutada. Nüüd võib muidugi küsida, kuidas mõjutada midagi, mille olemusest suurem osa inimesi ei saa kuigi hästi arugi. Peale intressimäärade muutmise, mis mõjutab otseselt turul oleva raha hinda, on üks võimalusi inimestega suhelda.

Jaanuaris jätkus Eestis möödunud aastal alguse saanud inflatsiooni langemise trend ehk hinnatõusu pidurdumine. Möödunud aasta sama kuuga võrreldes kasvas tarbijahinnaindeks 1,6 protsendi võrra – kahe aasta eest oli sama näitaja kaks korda kõrgem. Viimati oli meil kuine hinnatõus sama madal oktoobris, enne seda aga 2016. aastal. Umbes kaheprotsendilist hinnatõusu prognoosib Eesti Pank terveks selleks aastaks.

Kui Eesti tarbijahindade tõus vastab seega ligikaudu Euroopa Keskpanga inflatsioonisihile «alla kahe protsendi, kuid selle lähedal», siis ülejäänud euroalas see nii pole. Ülejäänud euroalas oli inflatsioonimäär jaanuaris Eurostati hinnangul 1,4 protsenti, keskpanga soovitud kahte protsenti ületas see viimati oktoobris 2018. Siiski on see suisa kaks korda kõrgem kui veel mullu oktoobris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles