Kuidas puitalumiinium akna kallim hind tulevikus end ära tasub?

Copy
Foto: KLARVINDUER OÜ

 

Oled ehitamas oma uut maja või renoveerimas juba olemasolevat, tekib tihtipeale küsimus, et millised aknad kodule ette panna? Öeldakse ju, et aknad on maja silmad ja nad mõjutavad oluliselt kogu selle üldist välimust. 

 

Täna pakub turg lisaks tuntud PVC ja puitakendele ka alumiiniumaknaid, täispuidust aknaid ja kombineeritud mudeleid. Seega valikute rohkus võib segadusse ajada ka kogenuma ehitaja. 

Oma plussid ja miinused on ju kõigil akendel. Nii kerkib esile küsimus, et mille põhjal siis valik teha – hinna, välimuse või vastupidavuse põhjal? 

On hästi teada, et tänapäeval on turuliidrid plastaknad. Eelkõige just nende soodsama hinna tõttu. Kuid kas on mõistlik puhtalt esmase väljamineku põhjal see otsus teha? 

Järgnevalt vaatamegi, et millised on need asjaolud, mis räägiksid vähemtuntud ja samas ka kallimate puitalumiinium akende kasuks. 

Hea vastupidavus ilmastikutingimustele

Puitalumiinium aknad pikendavad tavapäraste puitakende eluiga ja vähendavad nende hooldust. Säilitades puidu ilu ja omadused, on need aknad märksa soojemad, keskkonnasõbralikumad ja eksklusiivsemad kui plastaknad. Liimpuitpakettide peamised materjalid on mänd, lehis ja tamm, mis erinevad puidu tekstuuri, jõudluse ja hinna poolest. 

Kaasaegne mitmekihiline värvitehnoloogia kaitseb puitu suurepäraselt ja värv püsib paljude aastate jooksul muutumatuna. Nii võib kindlalt öelda, et aknad kestavad hooldusvabalt lausa terve põlvkonna ehk 25-30 aastat. Seetõttu julgevad paljud aknatootjad anda oma puitalumiinium akendele ka mitmekümne aasta pikkuse garantii.

Energiatõhusus

Kuigi puitalumiinium akende hind on tihtipeale mitu korda kallim kui plastakende oma, on nende eeliseks kõrge energiatõhusus. Alumiiniumprofiil omakorda lisab sellele soojapidavust. 

Kui tavapäraselt on akendel kahekordne klaaspakett, siis puitalumiinium akendel on levinud kolmekordne klaaspakett. 

Foto: KLARVINDUER OÜ

3-kordse klaaspaketi eelised 2-kordse klaaspaketi ees: 

  • Parem sisekliima. Kusjuures väljapoole avanevates akendes olev bioventiil lubab head õhuvahetust ka siis, kui aken on suletud. 
  • Väiksem energiakadu.
  • Kuumal suvepäeval on siseruumi temperatuur kohati isegi 3-5 kraadi võrra madalam, mistõttu kodu ei kuumene üle.
  • Märgatav mürasummutuse efekt, eriti linnades.

Seega säästavad need energiatõhusad aknad teie raha kütte- ja jahutuskuludelt nii külmal talvel kui kuumal suvepäeval. 

Madal U-väärtus

Akende soojapidavust arvestatakse enamasti U-väärtuse järgi. See arv näitab seda, et kui mitu vatti tunnis ühe aknapinna ruutmeetri kohta toast väljub soojust. Seda tingimustes, kus välistemperatuur on sisetemperatuurist 1 kraad madalam. Seega mida väiksem on saadav U-väärtus, seda soojapidavam on aken ja energiasäästlikum on maja.

Kui akna U-väärtus on madalam, kui 1 W/m2K, nimetatakse seda hea soojapidavusega aknaks. Klarvindueri valikus olevad 3-kordse klaaspaketiga akende U-väärtus on koguni vaid 0,8.

Puitalumiinium akende pikk eluiga erinevates ilmastikuoludes

Pikkade, karmide talvedega pole üllatav, et Skandinaavia aknatootjad otsivad pidevalt võimalusi oma akna- ja uksesüsteemide tehniliseks parendamiseks ja arendamiseks. Puitalumiinium akende väline alumiiniumprofiil kaitseb puitkonstruktsiooni ilmastiku eest ja vähendab märgatavalt nende hooldusvajadust. Liimpuit tehnoloogia see eest lisab oluliselt stabiilsust. 

Alumiiniumprofiilides asuvate äravooluavade abil juhitakse vesi tõhusalt akna mis tahes puidust osadest eemale. Sedasi saab kindel olla, et aken talub suurepäraselt meie kliima kõiki nüansse. See on ka põhjus, miks puitalumiinium aknad on kõrgelt hinnatud just muutliku ilmaga Skandinaaviamaades. Hoolimata suurtest temperatuuride kõikumistest, rohketest sademetest ja kuumavast päikesest on need aknad tõestanud, et suudavad kõigest hoolimata püsida korras ja hooldusvabad aastakümneid. 

Keskkonnasõbralik

Puitalumiinium akende puhul võib välja tuua nende suure plussina keskkonnasõbralikkuse. Nii on näiteks Klarvindueri valikus olevad aknad valmistatud aeglase kasvuga männipuidust. Nende hoolikalt valitud ja kontrollitud puitmaterjal on pärit Rootsi, Soome ja Lõuna- Eesti metsade parimatest kasvukohtadest ja akendeks kokku pandud siin samas Eestis Tartu külje all asuvas tootmishoones. 

Keskonnasõbralikkusest räägib ka see, et Klarvinduer ei kasuta akende tootmise juures keemiat, kasutatav värv on veebaasil ning klaasi tehakse liivast.

Ükskõik, kas paigaldate uksi ja aknaid vastvalminud koju või asendate vanad, on oluline arvestada nende väljanägemise (nii seest kui väljast) ning praktilisemate elementidega, näiteks sisse- või väljapoole avanemine, hooldus jne. Puitalumiinium aknad sobivad ühtviisi hästi nii kivi-, puit- kui betoonfassaadiga. Seda põhjusel, et sisevaates mõjuvad nad väga esteetiliselt ja soojalt ning väljastpoolt näevad nad välja nagu puit.

Klarvinduer pakub mitmekülgset valikut puit ja puitalumiiniumkattega uksi ja aknaid. Võtke aega oma kodu või kujundusprojekti nõuete kaalumiseks ja aitame teil leida just sellise toote, mis teie projektiga kõige enam kokku sobib.

Copy
Tagasi üles