Politsei uus nuhtlus: üksteisele endast alastifotosid saatvad noored (2)

Irina Kablukova
, reporter
Copy
Rändlusteenust saab ELis tasuta kasutada veel 10 aastat.
Rändlusteenust saab ELis tasuta kasutada veel 10 aastat. Foto: Yui Mok/PA Wire/PA Images

Lapsed on pidevalt internetis ning vanematel on väga raske jälgida, mida nad seal teevad või näevad. Sageli ei pruugi lapsed ekraanil toimuvast aru saada ning igasugune seksuaalne sisu tundub neile naljakas.

«Ühel hetkel, eriti sugulise küpsemise ajal, võib tekkida soov seda ise proovida,» rääkis Põhja prefektuuri kriminaalbüroo seksuaalkuritegude ja lastekaitse grupi juht Reimo Raivet.

Raivet rõhutab, et ka sellised katsetamised võivad lõppeda kriminaalselt, sest kuigi kaht seksivat alaealist ei nimeta keegi kurjategijaks, siis peetakse seaduse järgi alla 10-aastaseid lapsi otsustusvõimetuks ja seepärast on seksuaalsuhe nendega keelatud. «Kriminaalvastutuse iga algab 14. eluaastast. Seega võib 14–15-aastase võtta juba vastutusele seksuaalsuhte eest lapsega, kes pole veel 10-aastane,» selgitas Raivet.

Varajane kokkupuude seksuaalsusega viib veel ühe probleemini. Noorukite seas on praegu väga levinud üksteisele oma alastifotode ja -videote saatmine. See on politseinike sõnul juba nuhtluseks kujunenud.

«Selliste fotode ja videote abil püütakse üha sagedamini šantažeerida: maksa või tee midagi, muidu saadan foto su tuttavatele ja teen internetiks avalikuks. Aga siin tahaksin välja tuua olulise erinevuse. Kui alaealiste seks ei ole kuritegu, siis pornograafilise fotomaterjali säilitamine, levitamine või valmistamine võib olla,» rääkis Raivet ja rõhutas: «Seda tuleb meeles pidada: telefonis hoitav sõbranna või sõbra alastifoto võib teist teha kurjategija!»

Loe ka teistest hoiatavatest näidetest lähemalt Postimehes sel nädalal avaldatud loost «Lapsele võib kõige ohtlikum olla kodu».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles