Kuidas teha porgandist külmsuitsulõhet?

Britt Rosen
Copy
Külmsuitsulõhemaitselist porgandit sobib pakkuda röstsaia, värske rohelise, majoneesi ja marineeritud fenkoliribadega.
Külmsuitsulõhemaitselist porgandit sobib pakkuda röstsaia, värske rohelise, majoneesi ja marineeritud fenkoliribadega. Foto: Sander Ilvest

Kui tahate mõnd porgandipõlgurit seda juurvilja sööma kavaldada, on suitsuseks marineeritud porgandilaastud täiesti arvestatav variant. Lööb pahviks ja petab ära – maitseb justkui külmsuitsulõhe. Restorani Ülo peakokk Krait Kumar avaldab köögitriki, kuidas porgandist «lõhe» saab.

Ka suitsuahi või grill on porgandile suitsumaitse andmiseks alati variant, kuid vedel suits ehk suitsuekstrakt annab tugevama maitsenoodi. «Suitsuekstraktiga marineerimine on tõhusam ja lollikindlam, pealegi saab niimoodi maitset paremini kontrollida,» selgitab Krait Kumar, kes on Ülo restoraniköögis porgandist «külmsuitsulõhet» valmistanud suurtele laudkondadele isuäratuseks mitu korda.

See esimese peakoka Johannes Hõimoja leiutis on olnud paari aasta vanuses Ülos avamisest saati kevadsuvises toidusedelis üks hittroogi ning maitseküttide hulgas sama legendaarne nagu maja krõbedad bataadifriikad kimchi ja ürdimajoneesiga.

Kui vedel suits poest ostetud – näiteks Umamist –, on ülejäänu juba lihtne. Ainult aega peab varuma, hoiatab peakokk. Esiteks tuleb porgandeid ahjus meresoola all tunnikese küpsetada. Veest, kuivatatud wakame vetikatest ja rapsiõlist marinaad ise tahab vähemalt kaheksa tundi tõmmata. Alles pärast seda lisatakse sinna veidi suitsuekstrakti ja sidruniäädikat või -mahla ning õhukesed porgandiviilud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles