USA sõlmis Talibaniga ajaloolise leppe

Postimees
Copy
USA erisaadik Afganistani küsimustes Zalmay Khalilzad (vasakul) ja Talibani kaasasutaja mulla Abdul Ghani Baradar sõlmimas ajaloolist rahulepet.
USA erisaadik Afganistani küsimustes Zalmay Khalilzad (vasakul) ja Talibani kaasasutaja mulla Abdul Ghani Baradar sõlmimas ajaloolist rahulepet. Foto: Ibrahem Alomari/reuters/scanpix

USA erisaadik Afganistani küsimustes Zalmay Khalilzad ja Talibani kaasasutaja mulla Abdul Ghani Baradar allkirjastasid laupäeval Katari pealinnas Dohas ajaloolise rahuleppe, et lõpetada 18 aastat kestnud sõda.

Leppega lubab USA enda ja oma liitlaste väed Afanistanist järgmise 14 kuu jooksul ära tuua, kui Taliban peab kinni leppe tingimustest. Esimese 135 päeva jooksul vähendab USA oma sõdurite arvu 8600ni, kirjutas AFP. Praegu viibib riigis 12 000 USA sõdurit.

Lisaks kirjutati leppesse, et 10. märtsil algavad Talibani ja Afganistani võimude vahel kõnelused, mille käigus peaksid kaks poolt jõudma kokkuleppele riigi tuleviku osas. Loodetakse, et Taliban ja Afganistani valitsus suudavad leida võimaluse võimu jagada, kirjutas New York Times.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles