Kuulmiskahjustuse võib saada spordiklubist (7)

Avo-Rein Tereping
, psühhoakustik, Tallinna Ülikooli õppejõud
Copy
Avo-Rein Tereping. FOTO: Erakogu
Avo-Rein Tereping. FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Täna on ülemaailmne kuulmispäev. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel kannatab sügava kuulmislanguse all kogu maailmas ligi 466 miljonit inimest, neist 36 miljonit on lapsed. Sajandi keskpaigaks prognoositakse kasvu kuni 900 miljoni inimeseni. USAs näiteks on kuulmislangus kõigi krooniliste tervisehädade seas kolmandal kohal. Sestap siis ka sellele nii suur tähelepanu.

Ilmselt ei ole tarvis meelde tuletada, kui tähtis on kuulmine ümbritseva maailma tajumiseks. Inimese kuulmissüsteem jääb küll alla kassi ja koera teravale kuulmisele, tegelikult enamikule loomadele, kuid ometi suudab kõrv tajuda helivõnkeid, mille puhul on õhuosakeste võnkeamplituud vaid 0,000000001  sentimeetrit. See on võrdne kümne vesinikuaatomi läbimõõduga! Sedavõrd tundlik instrument on meile looduse poolt antud.

Kõrva tervise päeval korraldatakse kõikjal maailmas nii teaduskonverentse kui ka muid üritusi. Eestis toimub Eesti Audioloogia Seltsi, Implantaadilaste Seltsi ja MTÜ Audiere organiseeritud konverents, mis on pühendatud kahekümne aasta möödumisele esimesest sisekõrva implanteerimise operatsioonist. Implantaat on kõrgtehnoloogiline seade, mille üks osa paigaldatakse operatsiooni käigus kõrva taha pea sisse. Sellest väljuvate elektroodide kimp juhitakse otse sisekõrva. Teine, väline osa meenutab kuuldeaparaati. Implantaati kasutatakse siis, kui kuulmislangus on nii sügav, et seda ei saa kompenseerida tavalise kuuldeaparaadiga. Neid operatsioone on Eesti tehtud nii lastele kui ka sügava kuulmislangusega täiskasvanutele.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles