Aarne Seppel: isake Kõlvart ja pööbel (9)

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Aarne Seppel FOTO: Mihkel Maripuu
Aarne Seppel FOTO: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu
  • Alkoholikultuuri muutmine keeldudega ei pruugi tulemust anda
  • Mida rohkem keelde ja regulatsioone, seda vähem vabadust

Tallinna linnapeal Mihhail Kõlvartil on jälle käes see aeg aastast, mil ta võitleb otsustavalt viinakuradiga. Kuidas muidu mõista tema soovi piirata alkoholimüüki, nii et tavakõrtsidest saaks vägijooke osta ööpäevas 20 tundi ning ööklubidest ja kasiinodest 21 tundi.

Põhjused on igati õilsad. Tsiteerigem Tallinna pressiteenistust: «Piirangu kehtestamisega soovib linn parandada avalikku korda, heakorda ja rahva tervist, muuta noorte väärtushinnanguid, tagada kodu puutumatus, tasakaalustada erinevate isikute ja huvirühmade õigusi ja huve ning hoida Tallinna linna kui turismisihtkoha väärtust.»

Miks mulle tundub, et alati, kui poliitik tahaks midagi teha, aga ei oska, peidab ta oma saamatust uue määruse või seaduse kehtestamise taha?

Piirangumääruse taustal on ju teada hulk alkoholi pakkuvaid asutusi, mille ümber ei ole linn ega ka politsei suutnud avalikku korda tagada. Selmet tegeleda probleemiga, lajatab linnapea Kõlvart kõigile. Bütsantslikku juhtimiskultuuri edendav linnapea saab näidata, kuidas hea isake hoolitseb endast mitte hooliva pööbli eest.

PÄEVA KOMM

Piirangumääruse taustal on ju teada hulk alkoholi pakkuvaid asutusi, mille ümber ei ole linn ega politsei suutnud avalikku korda tagada.

Siinjuures meenub ka minister Jevgeni Ossinovski tõdemus, et alkoholitööstus teenib tulu inimeste tapmise pealt. Ossinovski saatusest ei ole praegu põhjust pikemalt rääkida. Kõlvart on kindlasti olnud diplomaatilisem, pole nii palju vastaseid häbimärgistanud ning on saanud endale vähem vihavaenlasi. Siiski olen enam kui veendunud, et põhjenduseks toodud punktid on võimalik saavutada, tegeledes konkreetse probleemiga.

Alkoholisõltuvuse ja alkoholi liigtarvitamisega tuleb peale piirangute võidelda ka alkoholikultuuri muutmise abil. Tundub uskumatu, aga Eestis on vähemalt mingil tasemel olemas alkoholipoliitika ja see on see koht, kus Ossinovski tegi tegelikult ka palju head. Samas olen veendunud, et keeldude ja piirangutega saavutatud võidud on lühiajalised. Kui teil on olnud teismelisi lapsi, siis mõistate mind.

Tegelikult pole probleem alkoholis. Isegi mitte määrustes või seadustes. Kõlvart võiks ju vastu võtta ka määruse, mis kohustab kõiki inimesi olema ilusad ja head. Küsimus on hoopis selles, kui vabad me tahame ja suudame olla.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles