Aasta pressifoto tiitli võitis Postimehe fotograaf Tairo Lutter (1)

Rahvusspordiala lootused osutusid pätipoisteks. Dopinguga vahele võetud murdmaasuusatajad Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu (tagaistmel) pääsesid vabadusse ja põgenesid ajakirjanike eest. Nad kutsusid treener Anti Saarepuu autosse (esiistmel) ja lahkusid kiiruga. Hetk hiljem tunnistasid nad oma dopingupatud treenerile sealsamas autos üles. 28.02.2019 Seefeld, Austria. Foto: Tairo Lutter / Postimees
Copy

Mulluse parima Eesti aasta parima pressi- ja uudisfoto auhinna võitis Postimehe fotograaf Tairo Lutter pildiga «Rahvusspordiala lootused osutusid pätipoisteks», millel kujutati hetke, mil dopinguga vahele jäänud Eesti suusatajad auto tagaistmel müts silmile tõmmatud üritasid põgeneda. Aasta parima videoloo tegid samuti Postimehe ajakirjanikud Sander Punamäe ja Erik Tikan looga hongkonglaste ennastsalgavast võitlusest demokraatia eest.

Žürii esimees Õhtulehe peatoimetaja Martin Šmutov kommenteeri Lutteri pilti järgnevalt: «Konkursil oli mitmeid dopingutemaatilisi pilte, kuid ükski nendest ei kõnetanud žüriid selliselt nagu Tairo Lutteri foto. See on vaade toimunule, kus iga fotot vaatav inimene mõistab konteksti, kuigi nad ei pruugi teada, et tegemist on justnimelt dopinguskandaaliga. Kuid fotol toimuv kirjeldab toimuvat: kaks nägu varjavat tegelast, üks pettunu, poripritsmed ja põgenemine.»

Uudisfoto kategoorias pakkusid Tairo Lutterile konkurentsi Robin Roots Õhtulehest fotoga «Kes valvab politseijuhi seljatagust?», Rauno Volmar Eesti Päevalehest ja Delfist fotoga «Tõe hetk».

Videolugude kategoorias olid teised nominendid peale Sander Punamäe ja Erik Tikani meeskonna loo «Hongkonglased olid valmis surema, meie mitte» Delfi TV video «Emmed trimmi: kuidas ilukliinikud jahivad värskeid emasid», mille autorid on Piia Osula, Kadri Nikopensius, Joonatan Allandi ja Georg Madis Puhm ning Delfi video «Mirkko Moisari 10 raundi: lugu sellest, kuidas poksiringis vankumatuna püsida», mille autor on Jaanus Lensment. Üldse esitati konkursile 37 videolugu.

Lohesurfar tormisel merel. Oktoobri esimesel päeval toimus Vääna-Jõesuus Wave Classic 2019 surfi võistlus. Vihm, rahe ja 20 m/s tuulepuhangud muutsid võistluse eriti ekstreemseks. Pärast jõukatsumist nautisid mõned surfarid veel tormist merd.
Lohesurfar tormisel merel. Oktoobri esimesel päeval toimus Vääna-Jõesuus Wave Classic 2019 surfi võistlus. Vihm, rahe ja 20 m/s tuulepuhangud muutsid võistluse eriti ekstreemseks. Pärast jõukatsumist nautisid mõned surfarid veel tormist merd. Foto: Sander Ilvest, Postimees

Ka spordifoto kategoorias võitis Postimehe fotograaf Sander Ilvest fotoga «Lohesurfar tormisel merel». Tema konkurendid olid Maanus Masing Saarte Häälest fotoga «Võitlus palli pärast» ning teine Sander Ilvesti foto «Ott Tänak ja Martin Järveoja Türgi ralli esimesel päeval 38 km pikkusel Cetibei kiiruskatsel».

Aasta parima olemusfoto kategooria võidu sai Priit Simson Eesti Päevalehest fotoseeriaga «Teistmoodi naabrid», nominendid olid Andras Kralla Äripäevast fotoga «Mängutund» ja Eero Vabamägi Postimehest fotoga «Tantsukeel».

Esimene naiskapten raudteelaevas: Margi Sander (25) on Eesti esimene naisvedurijuht, kes oma sõnul ei kujuta ette, et võiks ka mõnda muud tööd teha. FOTO: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja
Esimene naiskapten raudteelaevas: Margi Sander (25) on Eesti esimene naisvedurijuht, kes oma sõnul ei kujuta ette, et võiks ka mõnda muud tööd teha. FOTO: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja

Portreefoto kategooria võitis Dmitri Kotjuh Järva Teatajast fotoga «Esimene naiskapten raudteelaevas», talle pakkusid konkurentsi Krõõt Tarkmeel ajakirjast Anne&Stiil fotoga «Silvia Ilves noorima pojaga» ning Robin Roots Õhtulehest fotoga «Töö või lõbu?».

Kokku laekus konkursile 675 tööd, nendest fototöid oli esitatud 576, pildifaile koos fotoseeriatega oli kokku 675. Fotod kandideerisid neljas erinevas kategoorias. Osalejaid oli 47.

Žürii esimees oli Eesti Meediaettevõtete Liidu liikmete esindajana Õhtulehe peatoimetaja ja ASi Õhtuleht Kirjastus juhatuse liige Martin Šmutov. Eestist olid fotosid hindamas vabakutseline loodusemees ja loodusfotograaf Urmas Tartes ning Eesti Päevalehe ja Delfi ühendtoimetuse välisuudiste osakonna juht Kadri Veermäe. Välismaised žüriiliikmed olid Soome fotograaf ja dokumentalist Ella Kiviniemi ning Rootsist pärit ning World Press Photo konkursil viis korda erinevates kategooriates võitnud pressifotograaf Magnus Wennman.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles