Kadri Tammepuu: viiruse levikuks valmistu magades

Kadri Tammepuu
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Kadri Tammepuu.
Kadri Tammepuu. Foto: Mihkel Maripuu

Koroonaviirus SARS-CoV-2 levib Eestile lähemal kui varem, uusi Covid-19 haigeid, aga ka surmasid tuvastatakse praegu kõige enam Euroopas.

Kui Hiina ja Lõuna-Koreaga on meie sidemed hõredad, siis Põhjamaadega käime tihedalt läbi. Nädala alguses lisandus Taanis 90-le koroonaviirusega nakatunule pea kaks korda rohkem ehk 172 inimest ja Norras kasvas Covid-19 juhtude arv 127 inimeselt 343ni. Nakatunute arv tõuseb kiiresti ka Hispaanias, Prantsusmaal, Šveitsis ja Saksamaal. Mitme riigi haigestumise kasvukiirus sarnaneb kahe nädala taguse Itaaliaga, kus praegu on üle 10 000 nakatunu, neist 631 on surnud. Euroopa riikide valitsused kipuvad jääma viiruse ohjeldamisel oma tegevustega hiljaks.

Hollandis kulus 12 päeva, et jõuda esimesest koroonaviirushaigest 382 juhuni. Kuni viimaste päevadeni väitsid Hollandi ametivõimud, et koroonaviirust annavad teistele edasi ainult sümptomitega nakatunud. Sõnumit kordasid nii valitsus kui tervishoiuasutused, õigustades tehtud otsuseid, aga praktika näitas, et nende seisukoht oli vale. Eesti terviseameti esindaja jagas alles teisipäeval sama teavet, et ilma sümptomiteta SARS-CoV-2 edasi ei levi, aga teame, et Covid-19 sümptomite vaba periood võib nakatunul kesta kuni kaks nädalat. Nagu ka Eestis, olid Hollandis viiruse testimise võimalused piiratud ja kodanikel vabadus otsustada, kas jäädakse haiguse ajal koju.

Üks meie peretuttav on Tallinnas ametis üle 50 töötajaga rahvusvahelises ettevõttes, kus kolleege on koos erinevatest riikidest, ja nad väisavad sageli ka koduriiki. Mees on teist nädalat Covid-19ga sarnaste nähtudega haige, nakatanud ka pereliikme, mõlemad ravivad end kodus, kuid aeg-ajalt käivad poes ja apteegis, kuhu sõidavad bussiga. Nii nagu paljud pole ka see pere varunud koju toidu- ega ravimitagavarasid, sest neil pole vaba raha. Uuringud näitavad, et kui gripiviirus sureb väliskeskkonnas keskmiselt ühe ööpäevaga, siis SARS-CoV-2 on kordades vastupidavam – klaasil, plastil ja metallpinnal võib viirus elada kuni üheksa päeva. Sestap oleme oma suguvõsa eakatel soovitanud ühistranspordist loobuda ja pakume neile vajadusel autoga küüti.

Igasuguste viirusnakkustega saab inimene paremini hakkama siis, kui ta piisavalt magab, sest tervislik uni hoiab immuunsüsteemi korras.

Järjest sagedamini suletakse maailma eri paigus koole ja keelatakse avalike ürituste korraldamine. Mõnes kohas tegutsetakse ka ettevaatavalt. Näiteks saatis 11,7 miljoni elanikuga USA Ohio osariigi kuberner laiali kirja, kus soovitas ülikoolidel ja kolledžitel minna üle e-õppele või teistele alternatiivsetele õppemeetoditele. Seda tegi ta kohe pärast osariigi esimesest kolmest koroonaviirusega nakatunust teada saamist. Eestis on tuvastatud 16 nakatunut 1,3 miljoni elaniku kohta, kuid pole teada, kui palju peaks haigeid lisanduma, et kõrgkoolides õppekorraldus muutuks, et inimesed püsiksid rohkem kodus.

Igasuguste viirusnakkustega saab inimene paremini hakkama siis, kui ta piisavalt magab, sest tervislik uni hoiab immuunsüsteemi korras. Une tähtsust on raske üle hinnata – vähe on neid hädasid, mida hea uni ei leevenda. Pikaajaline unevõlg, aga ka uinutite kasutamine lammutab tervise ja soodustab dementsuse arengut.

Raha väärtuse langus ja reisimise keeld võivad panna nii mõnegi pead murdma, mida teha vaba rahaga. Unetusest jagu saamine võiks olla üks koht, kuhu aja ja raha investeerimine hiljem mitu korda rohkem tagasi toob. Unearstide, -nõustajate ja psühholoogide vastuvõtud on praegu enamasti tasulised. Enesejuhtimise õppimiseks kulub aega, aga kes kord ärevuse enda jaoks lahti muukinud, saab seda oskust kasutada ka tähtsa esinemise või eksami eel. Boonusena saab kaasa ka viha ja kõigi teiste segavate tunnete talitsemise võime. Uinutite tarvitamisega on aga targem mitte alustadagi, sest sõltuvus kujuneb välja ruttu ja neist võõrutamine tekitab hiljem tarbetuid kannatusi.

Homme tähistatakse ülemaailmset unepäeva, mille deviis on parem uni, parem elu, parem planeet. Väljapuhanud rahvas oskab riigimehelikult käituda, teeb arukamaid otsuseid ja on kahtlemata ka tervem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles