Mihkel Kunnus: euroopalike väärtuste arengust (8)

Mihkel Kunnus
, Maaülikooli keskkonnafilosoofia ja -eetika lektor
Copy
Platon ja Aristoteles väitlemas
Platon ja Aristoteles väitlemas Foto: Raffael «Ateena kool». Detail. Wikimedia

Kultuurikriitik Mihkel Kunnus lahkab euroopalike väärtuste evolutsiooni Ahto Lobjaka Varro Vooglaiu väitlussaatega paraleele tuues ja jõuab järeldusele, et bioloogia on muutunud tänapäeval maailmavaateliselt kõige plahvatusohtlikumaks teaduseks.

Alljärgnevalt tahaks veidi lahata euroopalike väärtuste evolutsiooni, sest praegu on paljud ägedad konfliktid kristluse eri arengujärkude vahel. Sellest, miks ja kuidas kristlus arenes vähemalt osalises mõttes enese eituseks, on kirjutatud virnade viisi raamatuid. Mõtteloolane ja erudiit Ilmar Vene on oma vastavateemalise raamatu pealkirjaks pannud „Pahustumine“, suupärastatud versiooni sõnast „pahupidistumine“, sest just viimane iseloomustab paljude kristlike väärtuste teisenemisprotsessi. Antropoloogilisest tõsiasjast, et uued uskumused ja väärtused niivõrd mitte ei asenda vanu, kuivõrd tulevad neile lisaks, johtub, et kristlik kultuuriruum on seesmiselt vastuoluline või vähemasti pinges, sest vastandmärgilised väärtused pole tingimata mitte inimeses sees (kuigi ka seda tuleb ette), vaid inimeste vahel.

Käesolevat lahkamist ajendas värske ja populaarne väitlussaade „Lobjakas vs. Vooglaid“ ja mitmesugused reaktsioonid sellele. Saate tutvustusest võib lugeda, et selles „väitlevad ühiskonda puudutavatel teemadel väga erinevat maailmavaadet esindavad Ahto Lobjakas ja Varro Vooglaid“.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles