Jaanus Piirsalu: messias Putini mõistuseabielu Vene eliidiga (5)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Tänavu kevadel jõustuvate põhiseadusmuudatuste järel saab Venemaa president Vladimir Putin senisest veel võimsamad volitused. 
Tänavu kevadel jõustuvate põhiseadusmuudatuste järel saab Venemaa president Vladimir Putin senisest veel võimsamad volitused. Foto: Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

Selle taga, et kaks aastakümmet Venemaad juhtinud Vladimir Putinile loodi võimalus jätkata presidendina veel kuni 2036. aastani, on mitu põhjust. Putinil on Venemaaga silmanähtavalt «suur plaan», ta näeb ennast üha rohkem Venemaa messiana, samal ajal on tema ümber kogunenud eliidil vaja teda oma julgeoleku kindlustamiseks.

Putini veel 16 aastaks Kremlisse jäämise perspektiivi varju on jäänud asjaolu, et juba tänavu kevadest saab ta presidendina senisest palju võimsamad volitused.

Isegi kui Putinile peaks imekombel parlamendis millalgi tugev opositsioon tekkima, ei suuda keegi põhiseaduse muutmise tõttu enam Venemaa presidenti milleski takistada. Venemaa on juba de facto superpresidentliku võimuga riik, nüüd muutub ta selliseks ka de iure: Venemaa esimese presidendi Boriss Jeltsini probleemid Putinil ei kordu.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles