VIDEO Terviseamet: koduõpe ei tähenda, et kogunetakse muus vormis (6)

Kerttu Kirjanen
, reporter
Copy

Terviseamet andis tänasel pressikonverentsil koroonaviiruse olukorrast ülevaate. Ameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai sõnul on praeguseks Eestis tuvastatud 205 nakatunut – eilsega lisandus 34 uut tuvastatud juhtumit.

Kadai sõnul on positiivne asjaolu, et haiguspuhang avastati varajases faasis. «Tänase seisuga on hospitaliseeritud kaks inimest ning ülejäänud on kodusel ravil,» ütles Kadai.

Kadai peab oluliseks, et kuna haigusjuhtumite arv kasvab ja inimesed kurdavad, et ei saa koroonaviiruse testi tulemusi piisavalt kiiresti kätte, siis tuleks vaadata oma andmeid lehelt digilugu.ee. «Kuigi kõikidele inimestele, kel on tuvastatud viirus, helistatakse, siis tasuks vaadata digilukku ja vaadata, kas on tehtud analüüsi kohta märge,» pani Kadai inimestele südamele.

Ta rõhutas ka, et kuna vanemaealised on suurem riskirühm, siis tuleks neid inimesi kaitsta ja võimalusel oma lapsi mitte vanaemade-vanaisade juurde viia.

Praegusel hetkel takistab Eestis kõikide soovijate testimist Kadai sõnul see, et Hiina tootmise ja osaliste piiride sulgemise tõttu on Euroopas isikukaitsevahendite ja diagnostikumide deftitsiit.

Martin Kadai ei poolda olukorda, kuis perearst annaks suunamiskirja tasulisele testimisele, mille haigekassa hiljem kataks. 

«Küsimus ei ole tasus. Me ei saa luua olukorda, kus tervishoius oleks ebavõrdsus - et inimene, kellel on raha, see saab testida ja teised mitte. Ma rõhutan, et ka täna muude haiguste puhul, tervishoiutöötaja on see, kes otustab, kas ja millist analüüsi on vaja teha. Me peame selle haiguse puhul liikuma samasuguse loogikaga edasi. Pereast on see, kes määrab, kas inimene kuulub riskigruppi ja kas tal on testi vaja,» ütles ta. 

eKooli tõrked ei tohiks korduda

Täna hommikul oli ülekoormuse tõttu rivist väljas eKool, mida hakkasid korraga kasutama kõik koduõppel olevad õpilased. Haridus- ja teadusministeeriumist öeldi, et sellised tõrked ei tohiks edaspidi enam korduda. 

«Tuleb silmas pidada, et esimestel päevadel on õpetajatel vaja läbi mõelda, kuidas digiõpe toimuma hakkab. Õpe peaks olema mõistuspärane, mitte mehhaaniline. Ei tasu häbeneda, kui ei ole kõiki teadmisi digiõppe teostamiseks - nii haridus- ja teadusministeerium kui Innove inimesed on valmis kõiki õpetajaid aitama,» ütles haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Mart Laidmets.

«Eraldi tahaks pöörduda lasteaedade poole, kes praegu töötavad esiliinil. Lasteaedades töötavad inimesed ei saa tööpostilt lahkuda ja seetõttu on oluline, et haigeid lapsi lasteaedadesse ei viidaks. Lasteaiatöötajad, kes kuuluvad riskigruppi, ei peaks tööle minema,» rõhutas Laidmets.

Riik aitab inimesed välismaalt koju

Välisministeeriumi kantsler Rainer Saks ütles, et praegu on oluline, et eestlased, kes on lühiajalisel reisil välismaal, peaks jõudma võimalikult kiiresti koju, sest edaspidi võib see keerukaks muutuda. «Me üritame aru saada, kui palju meil selliseid kodanikke on ja kus nad viibivad. Kui meil ei ole teada meie inimeste asukohta ja kontakte, siis on meil neid raske aidata,» ütles Saks.

Kriisikomisjon palus südamele panna, et kaubanduskeskustesse kogunemine ei ole aktsepteeritav. 

«Koduõpe ei tähenda, et kogunetakse muus vormis. Peab olema kodus ja hoidma kontaktid teiste inimestega minimaalsed».

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles