Soomes töötavad eestlased saavad Tallinna ja Helsingi vahel reisida (1)

Copy
Viking Line' ei välista, et paneb Tallinkiga seljad kokku ja liitub nõudega Tallinna Sadama vastu.
Viking Line' ei välista, et paneb Tallinkiga seljad kokku ja liitub nõudega Tallinna Sadama vastu. Foto: Viking Line

Eriolukorra juht Jüri Ratas andis  18. märtsil korralduse, millega võimaldatakse pendelrännet töö tegemise eesmärgil nendele inimestele, kes elavad alaliselt Eestis, kuid käivad tööl Soomes. Samaaegselt kinnitas ka Soome riik, et lubab töötajate pendelrännet.

Tallinna Sadama juhatuse esimees Valdo Kalm kiitis kahe naaberriigi peaministrite otsuseid, mis aitavad säilitada inimestele töökohad ja tagada kaubavahetuse. «Praeguses keerulises ja ootamatus olukorras on väga oluline, et jätkuks laevaliiklus Tallinn-Helsingi liinil. Meie inimesed vajavad töökohti, ettevõtted peavad saama nii palju, kui võimalik, oma tegevust jätkata ning tarneahelad peavad toimima. Ainult niimoodi saame tagada, et suurema kriisi möödudes saaks majandus jällegi tõusma hakata. Loodame, et Soomes töötavad inimesed on tutvunud kehtestatud reeglitega, hoidnud oma tervist  ja on valmis jätkama oma tööreise,» ütles Kalm.

Peaministri korraldusega saavad rahvastikuregistri andmetel Eestis elavad, kuid Soomes töötavad inimesed saabuda Eestisse 14-päevase karantiininõudeta, kui neil ei esine haigussümptomeid. Korraldusse lisati piirang, et Eesti ja Soome vahet saab käia ilma karantiininõudeta üks kord seitsme päeva jooksul ehk Eestisse tagasi pöördumine ei saa toimuda sagedamini kui kord nädalas.

Töökoha all mõeldakse töötamist nii töölepingu kui ka käsunduslepinguga, samuti riigiametnikuna Eesti seaduse mõistes ja selle ekvivalendina Soome seaduse mõistes. 

Soome saavad siseneda ka need töötajad, kes ei ole oma elamisõigust Soomes registreerinud, aga kellel on ette näidata tööleping Soomes – neid käsitletakse piiriüleste töötajatena Euroopa Liidu õiguse mõistes. Piiriülestele töötajatele Soome karantiini nõuet ei rakenda. Soome peaministri korraldusega on lubatud ka transiit läbi Soome.

Praegu jätkavad laevaliiklust muudetud sõiduplaanidega Eesti ja Soome vahel Tallink, Viking Line ja Eckerö Line, teatas Tallinna Sadam.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles