Hiina kasutab viirust ära inimeste järele luuramiseks (2)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Kehatemperatuuri mõõtmine ja QR-tervisekoodi kontrollimine Haikous. 
Kehatemperatuuri mõõtmine ja QR-tervisekoodi kontrollimine Haikous. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix
  • Hiinas on seatud sisse mobiilirakendusel põhinev tervisesüsteem.
  • Avalikus ruumis liikumiseks on vaja näidata ette tervist kinnitav QR-kood.
  • Isikuandmed saadetakse ka politseile, kes saab elanike liikumist jälgida.
  • Ekspertide sõnul võivad meetmed jääda kasutusele ka pärast viiruse kadumist.

Lisaks linnade sulgemisele on Hiina võimud võtnud koroonaviiruse ohjeldamiseks kasutusele elektroonilise järelevalve süsteemi, mis annab märku inimese nakkusohust tema isikuandmetele ja reisiajaloole tuginedes. Inimesed aga ei tea, et need andmed on kättesaadavad politseile, kes saab reaalajas nende tegemisi jälgida.

«Rohelise koodiga reisid ohutult, punasest või kollasest teata kohe,» juhendavad plakatid elanikke Hangzhou linnas, kus ilma koodi näitamata on peaaegu võimatu liikuda. Metroos, kaubanduskeskustes ja isegi elamukompleksides peab läbipääsuks olema ette näidata roheline ehk ohutu QR-kood.

Tervisliku seisundi määramiseks tuleb täita Alipay nutirakenduses ankeet isikuandmetega, mille järel äpp genereerib tarkvara kasutajale QR-koodi. Roheline kood tagab piiranguteta liikumise. Kollase koodi saanud inimesel võidakse soovitada seitsmeks päevaks koju jääda. Punane kood tähendab aga kahe nädala pikkust sundkarantiini.

Segased tingimused

Alipay tervisekood võeti kasutusele 11. veebruaril Hiina idaosas Hangzhou linnas. Nädala jooksul levis see rohkem kui sajasse linna. Praegu kasutab äpipõhist tervisesüsteemi 200 linna, kuid võimud plaanivad rakendada seda üle riigi, teatas Xinhua.

New York Timesi analüüs näitab, et rakendus ei piirdu ainult inimese nakkusohu määramisega. Pärast seda, kui kasutaja annab tarkvarale ligipääsu oma isikuandmetele, saadab programm isiku asukoha ja isikukoodi serverisse.

Tarkvara kasutajatele ei mainita, et serverisse saavad sisse korrakaitsejõud. Samas teatasid riiklik uudisteagentuur Xinhua ja ka politsei ametlik sotsiaalmeedia, et korrakaitsel oli suur roll rakenduse arendamisel.

Rakenduse väljatöötamise juures oli tegev Hangzhou kohalik omavalitsus koos ettevõttega Ant Financial, mis on e-kaubanduse hiiu Alibaba sõsarfirma. Seni ei ole Hiina ametnikud ega ettevõte selgitanud, kuidas täpselt inimesi kategooriatesse jagatakse. Ant Financial on öelnud vaid, et valitsuse osakonnad määravad reeglid ja kontrollivad andmeid.

«Üldised reeglid ei ole avalikud,» lausus Hangzhousse tööle kolinud Leon Lei Timesile. «Kuidas see määrab punaseid või kollaseid koode, ei ole avalik. Ja pole mingit selget moodust, kuidas oma koodi roheliseks muuta.»

Metroos, kaubanduskeskustes ja isegi elamukompleksides peab läbipääsuks olema ette näidata roheline ehk ohutu QR-kood.

Paljudele inimestele tähendab aga punaseks muutunud kood seda, et loobuda tuleb kõigist igapäevastest asjaajamistest.

Hangzhous töötav Vanessa Wong on jäänud nädalateks lõksu oma kodulinna Hubei provintsis, koroonaviiruse epitsentris. Tal ei ole koroonaviiruse sümptomeid, kuid tema tervisekood on punane, mis tähendab, et ta ei pääse ei oma töökohta ega elamukompleksi Hangzhous.

Seni ei ole Wong kuulnud võimudelt ühtegi selgitust, millal tema kood seda värvi on. Naine usub, et tema kood on punane pelgalt seetõttu, et ta viibib Hubeis. «See jagab inimesi nende päritolu alusel,» märkis Wong Timesile. «Kas see ei ole diskrimineerimine?»

Sellest nädalast lubab programm kasutajatel ka teiste QR-koode kontrollida, sisestades nende isikukoodi, kirjutab Xinhua. Pekingis on võimalik programmi kasutada nii Alipay digirahakoti kui ka suhtlusrakenduse WeChat kaudu. Kasutajad saavad koodi pärast oma nime ja isikukoodi sisestamist ja näotuvastuse registreerimist. Koode uuendatakse iga päev südaööl.

Totaalne valve

Ekspertide sõnul on detsembris Wuhani linnast alguse saanud viirus andnud võimudele ettekäände, et rohkem isikuandmeid koguda ja elanikke jälgida. Asja muudab veel ohtlikumaks see, et Hiinas on isikuandmete kasutamine väga nõrgalt reguleeritud.

Puhangu alguses jagas telekomiettevõte China Mobile meediaettevõtetega viirusekandjate andmeid, mis ilmusid sotsiaalmeedias, et inimesed saaksid kindlaks teha, kas nad on viirusekandjatega kontaktis olnud. Neis sõnumites võis mõnel juhul olla üksikasjalik info, mis kell oli inimene rongi peale läinud või kus ta rongis istus.

Nüüd on valitsus loonud viirusekandjate kontrollimiseks rakenduse «Lähikontakti tuvastaja», kus pärast isikuandmete sisestamist skaneeritakse sisse QR-kood, mis näitab, kas inimene on olnud lähikontaktis mõne viirusekandjaga või kuulub mingil põhjusel riskigruppi.

Lisaks QR-koodidele plaanitakse kasutusele võtta ka infrapuna-temperatuurimõõdikud, millele on paigaldatud näotuvastustarkvara.

«Koroonaviiruse puhanguga muutusid riskihindamise ja liikumispiirangute ideed kiiresti reaalsuseks. Aja jooksul näeme üha enam privaatsust rikkuvate tehnoloogiate kasutamist ja vähem võimalusi sellele vastu seista,» lausus inimõigusühenduse Human Rights Watch Hiina ekspert Maya Wang väljaandele The Guardian.

Tema sõnul toob viirus järelevalvesüsteemis tõenäoliselt kaasa uue hüppe, nagu seda tegid 2008. aasta Pekingi olümpiamängud või 2010. aasta Shanghai Expo. «Massilise järelevalve tehnikad muutusid nende sündmuste järel palju alalisemaks,» märgib Wang.

Samasugune süsteem on juba kasutusel Xinjiangis, kus kohalikud võimud on sundinud elanikke telefonidesse rakendusi paigaldama, et neid oleks lihtsam jälgida, ja kinnitanud uiguuride elukohtadele QR-koodid, et ametnikud saaksid kiiresti infot sealsete elanike kohta.

Seal ei ole jälgimise all küll terviseteemad, vaid usuline kuuluvus. Kuid ekspertide sõnul võib koroonaviiruse taandudes süsteem paika jääda ja põhjalikum järelevalve muutuda normiks.

«Kui kord vahendid juba paigas on, siis tõenäoliselt jätkatakse nende kasutamist ja nende laiendamist ja kasutamist teistel eesmärkidel,» märkis Xinjiangile spetsialiseerunud tehnoloogiaekspert Darren Byler väljaandele Business Insider.

Hangzhou Kommunistliku Partei sekretär Zhou Jiangyong nimetas hiljuti uut tervisekoodi süsteemi «tähtsaks praktikaks Hangzhou digitaalselt jõustatud linnavalitsemises» ning lisas, et linn peaks leidma mooduseid selliste tööriistade kasutamist laiendada.

Olukord Hiinas

  • Riigis on Covid-19sse haigestunud 81 174 inimest, praegu on haigus võimude sõnul 7263 inimesel.
  • Haigus on riigis nõudnud 3242 inimelu.
  • Hiinas võimude teate järgi ei avastatud riigis eile esimest korda alates pandeemia algusest kohalikke uusi nakatumisi.
  • Seevastu tuvastati 34 haigusjuhtu, mis olid sisse toodud välisriikidest. Seetõttu kehtestas valitsus kümnes provintsis ja linnas kohustusliku karantiini välismaalt saabuvatele inimestele.
  • Hubei provintsis, kus viirus detsembris alguse sai, on võimud hakanud karantiinitingimusi leevendama.

Allikad: WHO, Xinhua

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles