PUUST JA PUNASEKS Keda saadetakse koroonaviiruse testi tegema ja keda mitte?

Postimees
Copy
Foto: Allison Dinner/ZUMAPRESS.com

Täna läks liikvele kuuldus, justkui peab olema vähemalt 80-aastane, et saada perearstilt saatekiri koroonaviiruse testimisele. Allpool on täpselt ära toodud, keda saadetakse testimisele ja miks täna neid teste veel vähe tehakse, hoolimata valitsuse lubadusest tõsta testimisvõimekust. 

Testitakse haigustunnustega ja meditsiinilise näidustusega inimesi.

  • Testimise vajalikkuse otsustab perearst, kes suunab patsiendi proovivõtmisele.
     
  • Perearstidele on antud juhised, kuid lõplik otsus on alati perearsti arstlik otsus, mille ta teeb, tundes oma nimistu patsiente, võttes arvesse patsiendi sümptomeid, üldist tervislikku seisundit ja kõiki kaasnevaid haiguseid.
     
  • Arst hindab individuaalselt iga üksikut juhtumit.
     
  • Ennekõike testitakse vanemaealisi ja kroonilisi haigeid sõltumata vanusenumbrist, see tähendab, et põhjendatud juhtudel testitakse mis tahes vanuses inimesi, kui selleks on meditsiiniline näidustus.
     
  • Perearstide ja terviseameti koostöös kokkulepitud juhised on abiks arstile ning juhise kõiki soovitusi tuleb vaadata koosmõjus. Inimese määratlemine riskirühmadesse ja otsuse tegemine on arsti kohus ja vastutus, seda ei saa ega pea tegema inimene ise.
     
  • Testimine ei muuda ravi, arst lähtub ravi määramisel haiguse sümptomitest ja patsiendi üldseisundist, võttes arvesse kaasnevaid kroonilisi haiguseid.
     
  • Testitakse ka kõiki viirushaiguse sümptomitega haiglaravil viibivaid haigeid.

Testimise põhimõtete järgimine on terviseameti sõnul praeguses kriisis vajalik nii isikukaitsevahendite, laborivahendite kui ka tervishoiutöötajate ratsionaalseks kasutamiseks olukorras, kus tõsised tarnehäired on reaalsus. 

Testimise korraldus on praegu muutumas, terviseamet annab selle kohta infot järk-järgult. Samuti vaadatakse olukorra muutumisel vajadusel üle arstidele antud juhised.

Haigestumisel või muu tervisemure korral on inimese jaoks esmane kontakt perearst või perearsti nõuandeliin 1220.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles