Toidupoed ja apteegid jäävad avatuks, aga hoida tuleb kahemeetrist vahet (1)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Irja Lutsar ja Jüri Ratas valitsuse kriisikomisjoni pressikonverentsil.
Irja Lutsar ja Jüri Ratas valitsuse kriisikomisjoni pressikonverentsil. Foto: Sander Ilvest

Eile teatas valitsus uue koroonaviiruse leviku tõttu kehtestatud riikliku eriolukorra uutest piirangutest. Piirangud puudutavad avalikes kohtades liikumist, samuti kaubanduskeskusi, meelelahutust ja söögikohti.

• Alates 25. märtsist tuleb avalikes kohtades, mängu- ja spordiväljakutel, randades, promenaadidel, tervise- ja matkaradadel ning ka siseruumides (välja arvatud kodus) hoida teiste inimestega vähemalt kahemeetrist vahet.

• Avalikus kohas tohib koos viibida kuni kaks inimest. Piirang ei kehti koos viibivatele ja liikuvatele peredele ning avalike ülesannete täitmisel.

• Alates 27. märtsist on kaubanduskeskused suletud. Avatuks jäävad toidupoed, apteegid, telekommunikatsiooniettevõtete müügikohad, pangakontorid, pakiautomaadid ning kauplused, kus müüakse või laenatakse abivahendeid ja meditsiiniseadmeid abivahendi kaardi või meditsiiniseadme kaardi alusel. Söögikohtades on lubatud vaid toidu kaasamüük.

• Sisse- ja väljapääsude juures tuleb tagada desinfitseerimisvahendite olemasolu.

• Ostukeskustest eraldi tegutsevad poed ja näiteks juuksuri- ja ilusalongid, kuhu saab tänavalt siseneda, võivad olla lahti, kuid ka seal kehtib reegel, et kui inimesed liiguvad üksi või kahekesi, tuleb inimeste vahel hoida kahemeetrist vahet.

• Alates 27. märtsist tuleb õhtul kella 22st sulgeda söögikohad, baarid ja teised lõbustusasutused, välja arvatud toidu kaasamüük ja toidu kojuvedu.

• Alates 27. märtsist on suletud meelelahutuskohad (näiteks keegel, piljard, vesipiibukohvikud, bowling, täiskasvanute klubid).

• Piirangud vaadatakse üle kahe nädala möödudes.

Meetmete mittetäitmisel on kavas sanktsioonid. Järelevalve eest vastutab politsei- ja piirivalveamet, ent peaminister Jüri Ratas toonitas iga inimese isikliku vastutuse tähtsust, lisades, et koos pingutades väljume kriisist kiiremini. «Praegu peame käituma «meie», mitte «minu» ühiskonnana,» sõnas Ratas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles