Välisministeerium: eestlased välismaal, kasutage viimast võimalust kodumaale naasmiseks

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Reisilennuk maandumas Tallinna lennuväljale. Pilt on artiklit illustreeriv.
Reisilennuk maandumas Tallinna lennuväljale. Pilt on artiklit illustreeriv. Foto: Remo Tõnismäe

Välisministeerium palub kõigil, kes veel viibivad ajutiselt välismaal ja kellel on vajadus tulla koju, kasutada veel sel nädalavahetusel ja järgmise nädala alguses ära viimased üksikud võimalused Eestisse naasta.

Välisministeerium rõhutab, et järgmisest nädalast vähenevad liinilennud veelgi ning koju saamise võimalused muutuvad veel piiratumaks. Jäävad vaid väga vähesed Euroopa liikmesriikide poolt organiseeritud erilennud, kuid neile on Euroopa Liidu kodanike seas suur nõudlus ja neile lendudele tuleb ka pilet osta.

Välisministeerium ja Eesti välisesindused jätkavad tööd selle nimel, et koostöös reisi- ja transpordifirmade ning teiste riikidega saada eestlasi veel viimaste väljuvate lendude peale koju. Siiski tuleb arvestada, et võimalused on väga piiratud ja vähenevad reaalajas ning ükski lend pole tasuta. Kui on vaja Eestisse tagasi tulla, soovitab välisministeerium viivitamatult võtta ühendust transpordi- või reisifirmaga, et kontrollida, kas asukohast pääsemiseks on veel liinilende või reisifirma korraldatud lende. Kui need võimalused puuduvad ja jääte välisriigis hätta, palutakse endast märku anda lähimale Eesti saatkonnale või helistage välisministeeriumisse numbril +372 5301 9999.

Kui viibite välismaal ja teil on võimalik kriisiperioodil turvaliselt välisriigis olla, siis ei ole tarvidust Eestisse tagasi pöörduda. Välisministeerium palub neil, kes välisriiki jäävad, arvestada kohale jäämisega vähemalt 1,5 kuuks. Järgida tuleb kohalike ametivõimude juhiseid ning hoolikalt jälgida, et te ei rikuks viisa ja muid riigis viibimise tingimusi. Hetkel on ministeeriumil väga keeruline prognoosida, millal kriis laheneb ja millised piirangud kehtivad mõne kuu pärast.

Kokku on tänase seisuga abi soovinuist üle 2000 inimese lood saanud lahendatud ja nad on jõudnud turvaliselt Eestisse tagasi. Välisministeeriumile on oma probleemidest Eestisse tagasipöördumisel teada andnud üle 2750 Eesti kodanikku või alalise elamisloaga isikut ning meil on info ligi 250 inimese kohta, kes veel vajavad transporti Eestisse naasmiseks. Suuremad veel transporti vajavate eestimaalaste grupid on hetkeseisuga jätkuvalt koondunud kaugematesse piirkondadesse, eelkõige Austraalia, Bahama ja Indoneesia.

Välisministeeriumile teadaolevad piiratud koguses lisalennud juhul kui puuduvad tavalennud:

1.    Vietnam, H Chí Minh (SGN)–Tai, Bangkok (BKK)Kaunas, 31. märtsil. Registreerimine: https://www.vietnamballoons.com/book-online

2.   Argentina, Buenos Aires–Frankfurt 31. märtsil.

3.   Peruu, Lima–Frankfurt lennud toimuvad 1. aprillil ja 2. aprillil.

4.   Peruu, Lima–Amsterdam 30. märtsil

5.   Peruu, Lima–Lissabon, 30. märtsil.

6.   Samuti jätkavad KLM ja Qatar Airways mingis mahus lende kaugematest sihtpunktidest, aga tasub vaadata nende kodulehekülge ja broneeringud teha esimesel võimalusel. Finnair korraldab 31. märtsil lennu Havannast Helsingisse, piletiinfo leiab Finnairi kodulehelt. Samuti soovitame konsulteerida reisikorraldajaga.

Oluline konsulaarinfo transiidivõimaluste, uute piirangute ja muu kohta:

·       Ukraina riigipiir suleti eile, 27. märtsil kl 23.59 täielikult ja peatati reisijatevedu, sealhulgas Ukraina kodanikele.

·       Hiina sulges riigipiiri kõigile välisriigi kodanikele alates eilsest, 27. märtsist kell 23.59.

·       Ühtlasi sulgeb Venemaa esmaspäeval, 30. märtsil piirid, otsus puudutab kõiki sõidukite, raudtee ja jalakäijate piiripunkte, sealhulgas Narva-Ivangorodi piiripunkti jalgsi ületamist. Piirid suletakse nii sisenejatele kui ka väljujatele. Eile, 27. märtsil peatas Venemaa nii liini- kui ka tellimuslennud välisriikide lennujaamadesse ja vastupidi, välja arvatud lennud Vene kodanike tagasitoomiseks koroonaviiruse levikuga riikidest või lennud, mis toimuvad Venemaa valitsuse erikorralduste alusel.

·       Transiit läbi Türgi pole alates eilsest, 27. märtsist enam võimalik. Lennuliiklus Türgi ja Eesti vahel on katkenud vähemalt 17. aprillini.

·       Prantsusmaa pikendas eriolukorda 15. aprillini ja liikumispiirangute täitmise kontrolli karmistatakse veelgi. Läbi Prantsusmaa koju tagasipöördumise võimalused ahenevad veelgi: Pariisi Orly lennujaam suletakse 31. märtsil kl 23.59 lennuliikluse järsu vähenemise tõttu. Charles de Gaulle lennujaam jääb avatuks. Alates 27. aprillist väheneb Prantsusmaal ka rongiliiklus, TGV ja Intercités liinidest jääb käiku 7%.

·       Läbi Soome koju tulevad eestlased peaksid arvestama, et kui laeva väljumiseni on palju aega, peavad nad ootama lennujaamas. Võimalik on ka ööbida lennujaama hotellis.  Soome Uusimaa maakonna piiride ületamise liikumispiirangud hakkasid kehtima täna, 28. märtsi südaööst ning kestavad kuni 19. aprillini. Transiidi eesmärgil on võimalik Uusimaa regiooni siiski liikuda (näiteks Turu sadamast Helsinkisse), aga palume võtta kaasa tõendina laevapilet, mis kinnitab, et Eesti on lõppsihtpunkt.  

  • Transiidivõimalus Leedust on pikendatud kuni 13. aprillini kl 00.01, kuid on lubatud vaid politseieskordi saatel. Transiit on vaja eelnevalt leppida kokku Leedu ametivõimudega, selleks tuleb Eesti kodanikel anda endast märku (nimi, kontakttelefon/e-post, reisidokumendi number) välisministeeriumile: +372 5301 9999. Kehtivaid üleriigilisi piiranguid pikendati kuni 13. aprillini.
  • Iirimaal kehtivad alates tänasest, 28. märtsist kuni 12. aprillini karmid liikumispiirangud: kõik inimesed peavad püsima kodudes; erandeid on tehtud üksnes meditsiinitöötajatele ja teistele hädavajalike teenuste osutajatele.
  • Slovakkia sulges 27. märtsil määramata ajaks üle 7,5t kaaluvatele veokitele riiki sisenemise Poolast, Tšehhist, Austriast ja Ungarist.
  • Ungari piiril peavad rahvusvahelised kaubavedajad läbima kohustusliku tervisekontrolli ja riiki läbides kandma näomaski ning kummikindaid.
  • Horvaatias kontrollitakse jätkuvalt kõiki linnade ja asulate vahel liikujaid.
  • Tühistatud on suur hulk London-Tallinn lende, mis jätab Eesti kodanikud kauemaks Ühendkuningriiki.
  • Juhul kui viibite USA-s viisavabadusprogrammi raames, peab arvestama, et USAs ei tohi olla üle esialgse 90 päeva. Seega on soovituslik tulla esimesel võimalusel Euroopasse tagasi. Erakorralistel juhtudel (näiteks kui jäädakse haiglasse või kui lend on ilmastikutingimuste tõttu ära jäetud) on võimalus esitada avaldus USA kodakondsus- ja immigratsiooniteenistusele, et nad kaaluksid eriloa andmist, et pikendada lahkumiskuupäeva 30 päeva võrra (grant of satisfactory departure). Lähima kodakondsus- ja immigratsiooniteenistuse kontori kontaktid leiab aadressil: https://www.uscis.gov/about-us/find-a-uscis-office

Kui olete välismaal sattunud lõksu, puudub võimalus turvaliselt riigis viibida ja te ei leia võimalusi tagasipöördumiseks, palutakse anda sellest märku numbril +372 5301 9999 (24 h).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles