RMK soovib minna kaitsealuse metsa kallale (13)

Ülle Harju
, reporter
Copy
RMK soovib, et riik kaitsealuste liikide elupaiku kaitse alt välja arvaks ja RMK saaks rohkem metsa maha võtta.
RMK soovib, et riik kaitsealuste liikide elupaiku kaitse alt välja arvaks ja RMK saaks rohkem metsa maha võtta. Foto: Ülle Harju

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) kavatseb hakata keskkonnaministeeriumi survestama, et riik osa kaitse­aluste liikide elupaiku kaitse alt välja arvaks ja RMK saaks rohkem metsa maha võtta. Põhjus on lihtne: majandusmets hakkab otsa saama ja RMK-l on raskusi soovitud raiemahu täitmisega.

Plaan ministeeriumi pitsitama hakata küpses RMK nõukogus mullu detsembris, kui arutluse all oli RMK sise­audit. Auditis oli esile toodud «risk»: «II ja III kategooria kaitsealuste liikide leiukohtade järjest suurenev pindala muudab keeruliseks raiete planeerimise majandusmetsas ning ei pruugi võimaldada alates aastast 2020 viie aasta jooksul lubatud uuendusraie pindala kasutuselevõttu.»

Et uuendusraieid, st peamiselt lageraieid, võiks raieküpse majandusmetsa otsasaamise tõttu vähendada, RMK audit ega nõukogu jutuks ei võtnud, kuigi auditis räägitakse maksimaalsest lubatud, mitte aga kohustuslikust raiemäärast.

Selle asemel soovitavad auditikoostajad: «RMK-l tuleks teha keskkonnaministeeriumile ettepanek kaaluda põhimõtet, et uute esinduslike II ja III kategooria liikide leiukohtade avastamisel ning range kaitse alla võtmisel tuleks vähem esinduslikud või oma väärtuse kaotanud leiukohad range kaitse alt välja arvata.»

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles