Mehhiko president eiras liikumispiiranguid El Chapo emaga kohtumiseks

Copy
Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador.
Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador. Foto: MEXICO'S PRESIDENCY via REUTERS/SCANPIX

Andrés Manuel López Obradori külaskäik kuulsa narkoparuni El Chapo kodulinna, kus president kohtus muuhulgas narkoparuni emaga, tekitas avalikkuses tõsist pahameelt.

Laupäeval teatas Mehhiko asetervishoiuminister riigi 130 miljonile elanikule, et koroonaviiruse leviku peatamiseks peavad inimesed kodus püsima.

Päev hiljem võttis Obrador ette reisi Badiraguato linna, kus sündis kartellipealik Joaquín «El Chapo» Guzmán, kes mõisteti eelmisel aastal Ameerika Ühendriikides eluks ajaks vangi.

Badiraguato asub Mehhiko põhjaosas Sinaloa osariigis, mis on kurikuulus moonide ja kanepikasvatuste poolest ja kuulub nn kuldsesse kolmnurka, mis moodustab Mehhiko uimastikaubanduse telje.

Eile internetis kiiresti levima hakanud videos on näha presidenti El Chapo ema María Consuelo Loera Péreziga kätt surumas, kui naine oma autos istus.

«Ära tule välja,» ütleb Obrador. «Ma sain sinu kirja kätte.»

Videos on ka näha, kuidas presidenti tervitab Guzmánite perekonna esindaja José Luis González Meza.

Amlo hüüdnime kandev president on sattunud laialdase kriitika alla seoses hooletu vastusega koroonaviiruse epideemiale. Eilne visiit valas ainult õli tulle ning paljud tõid välja, et see oli ajastatud El Chapo poja Ovidio Guzmán Lópezi 30. sünnipäevale.

«Väga keeruline on mõista, mida president täna Badiraguatos tegi,» kirjutas Mehhiko ajakirjanik Pascal Beltrán del Río, lisades, et Amlo ei suutnud hoida tervislikku distantsi rohkem kui ühes mõttes.

Opositsioonilise Riikliku Tegevuspartei juht Marko Cortés nimetas presidenti visiiti solvanguks kõigile Mehhiko kartellide ohvritele ja relvajõududele, kes on panevad kaalule oma elu nendega võitlemiseks. «Sa pead kiiresti selgitama oma seotust selle perekonnaga,» nõudis Cortés.

Tegu oli Amlo teise visiidiga Badiraguatosse pärast 2018. aastal presidendiks saamist. President ei ole selgitanud oma kohtumist El Chapo emaga, kuid on andnud varem lubaduse tõsta hooletusse jäetud uimastipiirkond vaesusest välja.

Amlo kirjutas Twitteris, et läks piirkonda kohtuma kõrvale jäetud kogukondade ja küladega. «Mitte miski ja mitte keegi ei peata meid,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles