Terviseamet: me ei keelanud haiglatel haigete arvu avaldamist (15)

BNS
Copy
Pildil on Kuressaare haigla juhatuse liikmed Märt Kõlli ja Edward Laane.
Pildil on Kuressaare haigla juhatuse liikmed Märt Kõlli ja Edward Laane. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Terviseamet kinnitas teisipäeval, et ei ole keelanud Kuressaare haiglal ega ka ühelgi teisel haiglal koroonapatsientide arvu avaldamist, vaid on andnud soovituse koondada kõik andmed ja nende väljastamise ametile.

«Terviseamet ei ole keelanud haiglatel haigestunute kohta andmete avaldamist. Terviseametisse koondatakse andmeid haigestunute ja hospitaliseeritute kohta kõikidest maakondadest kord päevas hommikul kella 7-ks ning avaldatakse sõltuvalt andmete laekumisest hiljemalt kella 11-ks. Seega, kui iga haigla annab vahepealsel ajal välja oma numbreid, siis see tekitab põhjendamatut segadust numbritest ja seab avaldatud numbrite usaldusväärsuse kahtluse alla,» ütles ameti pressiesindaja Eike Kinsepp. 

«Seepärast oleme selguse huvides palunud haiglal mitte väljastada infot selle kohta, mitu koroonapatsienti konkreetses haiglas ravil viibib ja mitu tervenenud patsienti on koju saadetud ning infot koroonapatsiendi varasemate krooniliste haiguste kohta, kuna tegemist on delikaatsete isikuandmetega. Peame arvestama, et Eesti väiksuse puhul on paljud patsiendid tuvastatavad. Samuti oleme palunud mitte avaldada infot patsiendi haigestumise üksikasjade kohta, sest selle kaudu võime tahtmatult avaldada ka tema perekonnaliikmete delikaatseid isikuandmeid, milleks tervislik seisund on. Samuti on terviseamet palunud haiglal mitte väljastada infot patsiendi surma kohta, et oleks võimalik eelnevalt teavitada lahkunu lähedasi. Esimese surma puhul juhtus kahetsusväärne lugu, kus ajakirjanikel oli info enne, kui oli teavitatud lähedasi,» ütles Kingsepp.

Teisipäeva hommikul märkis ERR-i Saaremaa korrespondent Margus Muld «Terevisioonis», et Kuressaare haigla juhtkonnast kinnitati talle esmaspäeval, et haigla ei tohi patsientide arvu avaldada.

«Terviseamet keelas ütlemast, mitu haiget on Kuressaare haiglas ravil,» ütles Muld.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles