«Koroona» naabrid

Kristina Koppel
, EKI arvutileksikograaf
Copy
Kristina Koppel
Kristina Koppel Foto: EKI

Sõnastike koostamisel on ikka toetutud suurtele elektroonilistele tekstikogudele ehk korpustele, mis võimaldavad uurida sõnade tähendusi ja kasutusmustreid. Alates 2020. aasta algusest kasutab Eesti Keele Instituut spetsiaalset programmi, mis nopib veebilehtede uudisvoogude kaudu korpuseks kokku netis avaldatud eestikeelsed tekstid. Märtsi lõpu seisuga on umbes 340 veebilehelt kokku kogutud ligikaudu 9 miljonit eestikeelset sõna.

Uudisvoogude korpus võimaldab muuhulgas analüüsida veebilehtedel käsitletud populaarsemaid teemasid. Selle aasta esimese kolme kuu jooksul on palju kajastust saanud näiteks apteegi- ja pensionireform; aga ka Trump ja Sanders; Mailis ja Kaljulaid; Ogier, Neuville ja Tänak; Instagram ja Huawei; Meghan ja Weinstein.

Kuid mõistagi on «kaanestaarid» olnud hoopis koroonaviirus, karantiin, eriolukord, terviseamet, nakatunu, riskipiirkond, Wuhan, koroona, pandeemia, viirusepuhang, kodukontor, distantsõpe, kaitsemask, liikumispiirang, haiguspuhang, haigestunu, epideemia, lähikontakt ja riskirühm.

Kui me vaatame «kaanestaaride» naabersõnu ehk sõnu, millega need sageli koos esinevad, siis koroonaviirus levib, ohustab, räsib, möllab ja nakatab; tal on levik, puhang, juhtumid, sümptomid, pandeemia ja epideemia; sellesse nakatutakse, haigestutakse ja surrakse. Karantiin on kahenädalane, kodune, kohustuslik, üleriigiline, range, täielik ja vabatahtlik ning see kestab ja lõpeb. Samuti kestab ja lõpeb, aga ka kehtib ja venib eriolukord, mis võib olla riiklik ja üleriigiline. Pandeemia seevastu levib, see on ülemaailmne, üleilmne ja globaalne. Liikumispiirang on selle-eest üle-euroopaline, 14-päevane, riigisisene, range, karm ja ulatuslik. Viirusepuhang on samuti ulatuslik, aga ka üleilmne, värske ja uus ning sel on kese, epitsenter, mõju ja tagajärjed. Haiguspuhang on laialdane, leviv, ohtlik, ülemaailmne ja kohalik ning sellel on algus, levik, põhjus, kolle, epitsenter ja kõrghetk.

Kui sind aga huvitab, millised naabersõnad on kümnel tuhandel sagedasemal eesti keele sõnal, siis leiad need Eesti Keele Instituudi keeleportaalist Sõnaveeb. Näiteks on kodu kaunis, turvaline, hubane, soe ja mugav; nädalavahetus vaba, pikk, suvine, ilus, mõnus, sportlik ja rahulik; raamat hea, huvitav, tark, väärt ja põnev; uudised võivad jällegi olla halvad, negatiivsed, kurvad ja ebameeldivad.

Miks mitte karantiinis viibides negatiivsete uudiste vältimiseks lülitada välja oma televiisor ning veeta üks mõnus nädalavahetus oma turvalises kodus väärt raamatu seltsis?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles