Seadusemuudatus võimaldab numbrilised veerandi- ja aastahinded asendada sõnaliste kirjeldustega

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Haridus- ja teadusminister Mailis Reps.
Haridus- ja teadusminister Mailis Reps. Foto: Sander Ilvest

Vabariigi Valitsus kiitis heaks ja saatis Riigikogule põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muudatused, millega tehakse paindlikumaks õpilaste hindamine distantsõppe ajal. Samuti plaanitakse muuta lõpueksamite läbiviimise korraldust ning kooli lõpetamise tingimusi. 

Eelnõu puudutab õpilaste hindamist eriolukorra perioodil. Distantsõppega paremaks kohanemiseks on koolidel soovitatud numbrilise hindamise asemel kasutada pigem kirjeldavaid sõnalisi hinnanguid.

Seadusemuudatusega luuakse kõigis põhikooliastmetes ja gümnaasiumis võimalus kasutada kooli õppekava alusel eriolukorra perioodil õppetöö hindamisel kirjeldavaid sõnalisi hinnanguid, mida ei pea viiepalliskaalasse teisendama. Selle alusel saavad koolid eriolukorra ajal antud kirjeldavaid sõnalisi hinnanguid kasutada ka kokkuvõtvas hindamises ehk veerandi-, poolaasta-, kursuse- ja aastahinnete väljapanemisel.

Tänavune eksamiperiood, mis pidi algama aprilli lõpus, lükatakse eriolukorra tõttu edasi. Lõpueksamite uute aegade otsustamisel lähtutakse kahest võimalikust stsenaariumist. Juhul, kui eriolukord lõpeb 1. mail, on võimalik sooritada eksamid käesoleva õppeaasta jooksul ning arvestada ka sellega, et õpilastele tuleb tagada piisav ettevalmistusaeg. 

Juhul, kui eriolukord lõpeb pärast 1. maid, otsustatakse lähtuvalt olukorrast, kas, millal ja mis mahus eksamid sooritatakse ning millised muudatused tuleb teha selleks, et õpilased saaksid kooli lõpetada. Muuhulgas on oluline tagada, et õpilased, kes sel õppeaastal eriolukorra tõttu eksameid sooritada ei saa, ei satuks järgmistel aastatel teiste lõpetajatega võrreldes ebavõrdsesse olukorda. Täna valitsuses heakskiidetud seadusemuudatus võimaldab lõpueksamite korraldust ja lõpetamistingimusi puudutavaid otsuseid teha vastavalt vajadusele ja olukorra muutumisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles