Plast-, alumiinium- või hoopis puitaknad – millised valida oma kodule?

Copy
Foto: Lümico OÜ

Öeldakse, et maja visiitkaart on uks, kuid mitte vähem tähtis pole akende seisukord ja välimus. Ent akende vahetus tekitab paljudes mitmeid küsimusi, sest akende tehnoloogia on viimasel ajal teinud läbi märgatavaid arenguid ning tähelepanu tuleb pöörata ka akende materjalile ja välimusele. Lümico OÜ, mille tootevalikusse kuuluvad aknad, uksed ja alumiiniumklaassüsteemid, juhatuse liige Martin Saar annab nõu, millal aknavahetusele mõelda ja kuidas teha valik.

Üldiselt hakatakse akende vahetamise peale mõtlema siis, kui koduomanik märkab, et akendel pole enam piisavat soojapidavust või klaasi vahele on tekkinud kondents. Saar märgib, et aknad kaotavad soojapidavuse, kuna aja mõõdudes väheneb klaaspaketi vahel olev argoongaas. Üheks viiteks sellele ongi kondentsi teke. Kuid aknavahetus tasub ette võtta ka juhul, kui nende esteetiline välimus on vähenenud või puudub sootuks – näiteks kui aknaraam, -leng või -klaasid on kahjustunud. Sama pilguga tuleks hinnata ka rõduakna ja -ukse seisukorda.

Millised on esimesed sammud, kui soov on aknaid vahetama asuda?

„Esimeste sammudena on mõistlik teha väike turu-uuring, küsida hinnapakkumisi, võrrelda akende kvaliteeti, tutvuda kodulehega, klientide tagasisidega ja käia akende näidiseid kontoris vaatamas,“ toob Saar välja. See annab ideid ja mõtteid, kuidas uued aknad võiksid välja näha ja milliste omadustega olema. Välja tuleb mõelda, kas uued aknad saavad olema PVC-, alumiinium- või puitaknad. Või hoopis puit-alumiiniumaknad. Juba antud valik tekitab segadust ja kui sinna juurde lisada info, et ka mitte kõik PVC-materjalist ehk plastist aknad pole ühesugused, võib see pea alguses päris pöörlema panna. Kuid pole hullu, selles kõiges aitab selgusele jõuda aknaekspert, kelle poole oma sooviga pöörduda tuleks. Inimene ise võiks Saare sõnul ära teha eelvaliku materjali ja värvitooni osas ja mõelda sellele, kui soojapidavad uued aknad võiksid olla – kahe- või kolmekordsed klaaspaketid.  Lisaks võiks mõelda, kuidas uued aknad avanema peaksid, et neid oleks mugav pesta ja hooldada ka kõrgemal korrusel. Samuti ei saa üle ega ümber eelarvest. Oma võimalustest tuleb eksperdiga ausalt rääkida. Näiteks PVC-akende ja -uste eeliseks on Saare sõnul hea hinna ja kvaliteedi suhe ning PVC-aknad ja -uksed on kõigele lisaks väga vastupidavad. Seetõttu on need ühed eelistatuimad ja armastatuimad lahendused.  

Foto: Lümico OÜ

Millest lähtuvalt teha eelvalik?

Saare sõnul oleneb akende ja uste sobivus eelkõige maja tüübist. „Aknaid valitakse alati vastavalt arhitektuurile, fassaadile, keskkonnale kuhu need peaksid sobima, kuid üldjuhul soovitame puumajale puidust aknaid, kivimajale PVC-aknaid ja kontoritele, büroohoonetele enamasti alumiiniumaknaid.“ Sarnast loogikat soovitatakse järgida ka rõduukse ja -klaasi valikul. Kuid erandid on alati olemas ning peamine on siiski kliendi soov ja nägemus. 

Millal aknavahetus ette võtta – milline aeg sobib selleks kõige enam?

Üldjuhul ollakse arvamusel, et aknavahetust saab teha vaid soojal ajal, kuid tänaseks on see müüt, sest aknavahetuseks sobivad kõik aastaajad. „Kui ei ole väga käredad talveilmad, teostatakse töid ka talvel,“ kinnitab Saar, lisades, et mugavuse seisukohast võttes on koduomanikule ehk endiselt mõnusam, kui aknavahetust teostatakse mõnel soojemal aastaajal. Ent talvisel aknavahetusel on omad eelised – lühem ootejärjekord ja soodsamad hinnad.

Kui pikk on akende vahetamise protsess – tellimuse esitamisest akende ette panemiseni?

Kui soov on majal aknaid vahetama hakata, tasub selle mõttega juba tegeleda, et suvel kodule uued aknad ette saada. Saar märgib, et akende vahetamise protsess võtab aega umbes 3-4 nädalat, kuid see oleneb ka kindlasti hooajast. Kevadel ja suvel võib protsess kauemgi kesta.

Millised aknaid kestavad pikalt?

„Meie kliimas on kõige vastupidavamad PVC- ja alumiiniumaknad,“ toob Saar välja, kuid lisab, et pikk eluiga on kõikidel akendel, kui nende eest õigesti hoolt kanda. Et aknad kestaks tasub iga aasta või paari tagant aknamehhanisme õlitada ja puhastada praht, mis lengi ja raami vahele ajaga kogunenud. Kindlasti tasub hoolsalt suhtuda ka aknapesusse. Saar rõhutab, et aknaklaase tuleb pesta pehme lapiga. Nii välditakse kriime ning säilib klaaspinna esteetiline ilme.

Millist infot aluseks võttes otsida firma, kelle käest aknaid osta?

Aknavahetus pole odav ettevõtmine ning seetõttu tuleb hoolikalt otsida ettevõte, kelle käest aknaid ja nende vahetust tellida. Saar toob välja, et oluline on leida tootja, kes pakub kvaliteetseid aknaid ja hindab kliendisuhteid.  „Sugugi vähem oluline pole ettevõtte koduleht, krediidireitingud, turul oldud aeg ja võimalus külastada kontoreid, et tutvuda näidistega,“ sõnab Saar lisades, et oluline on ka eelnevate klientide tagasiside, hinnapakkumises olev info ja üldine ettevõtte suhtlus-ja reageerimisvõime kliendi soovidele.

Lümico OÜ kontorid, kus näidistega võimalik tutvuda, asuvad Tallinnas, Mehaanika tn 12 ja Tartus, Soola 3.

Internetis on võimalik toodete ja teenustega tutvuda aadressil lumico.ee

Copy
Tagasi üles