6 nippi, kuidas kodus mugav töökeskkond luua

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Praegusel ajal on paljud Eesti elanikud sunnitud tööd tegema kodukontorist. Kodust töötamisega kaasnevad teatud väljakutsed, eriti töötajatele, kes on harjunud igapäevaselt töötama kontorikeskkonnas.

Ehkki paljud on pingevabamast keskkonnast algul vaimustuse - saades töötada pidžaamas või kuulata lemmikmuusikat dokumentide koostamise ajal, leiavad inimesed sageli, et neil on kodus töötades raske produktiivsena püsida. Selleks, et nii ei juhtuks ja saaksite kodus töötades võimalikud produktiivne olla on oluline luua endale mugav töökeskkond.

Jagame omaltpoolt teiega 6 lihtsat sammu, mille abil oma kodukontorisse mugav töökeskkond luua.

Kindel töönurk diivani asemel

Produktiivse töö alustalaks on mugavad töötingimused. Ideaalne kodukontor on midagi enamat kui lihtsalt pind, millelt kodus tööd teha. Teie töökeskkond mõjutab teie moraali ja tööeetikat tohutult, seetõttu tuleb see kujundada just teie jaoks õigeks. Töötegemise ajal on privaatsus väga oluline. Ideaalne oleks valida endale töötamiseks vaikne tuba, kus on kontorilaud ja vähe segajaid, kuid kui sellist võimalust pole siis sobib ka mõni vaiksem nurgake teie kodus.

Mõnusa kontorinurgakese saab üles seada ka elutuppa või magamistuppa, kus ülejäänud pere samuti aega veedab, kuid sellisel juhul tuleks leida stiilne viis selle ülejäänud ruumist eraldamiseks.

Tervislik kontorimööbel

Ka siis, kui sinu kontor asub kodus, peaks selle mööbel olema ergonoomiline ehk teisisõnu turvaline, tervislik ja mugav, samuti võib ergonoomiline mööbel suurendada töötaja tõhusust ja hoida ära mitmeid kahjulikke mõjusid. Hea valiku kontorimööblit sinu stiilile ja maitsele võid leida siit.

Seismislaud ehk reguleeritav kirjutuslaud võimaldab teil istumisest vaheldust saada ning tööd tehes vaheldumisi seista ja istuda. Sel viisil saate hoida enda keha aktiivsena, suurendada oma heaolu ja vältida väsimustunnet.

Vältimaks seljaprobleemide teket on abiks ergonoomiline arvutitool, mis toetab teie selga ja soodustab head istumisasendit.Tänapäeval on loodud palju ergonoomilisi kontoritoole, mis pakuvad head tuge alaseljale ning ei lase teil päeva peale küüru vajuda.

Korrastatud töövahendid

Peale pikka tööpäeva on kontorilaual rohkem asju kui vaba pinda töötamiseks. Kui asjad on laokil ega ole efektiivselt korrastatud, kulub palju aega õigete vahendite otsimiseks mis omakorda aeglustab tööprotsessi. Selleks, et kaost ei tekiks tuleks korrastada vabad sahtlid, lisada seintele riiulid ja kasutada läbipaistvaid karpe, et töövahendid oleksid kenasti hoiustatud. Kindlasti tuleb meeles pidada, et peamised töövahendid oleksid pidevalt käeulatuses.

Jälgi valgustust

Hämaras ja kinnises ruumis töötamine ei ole hea nii teie tervisele kui ka produktiivsusele. Teie kodukontor peaks asetsema kuskil, kus on palju juurdepääsu loomulikule valgusele, näiteks akna juures. Mõned uuringud tõestavad, et loomulik valgustus suurendab tootlikkust, parandab teie tervist ja sellel võib olla positiivne mõju teie käitumisele ja meeleolule. Me kõik teame seda õndsat hetke, kui tunnete looduslikku päikesevalgust meie nahal. Naturaalne kerge ja nõrk tuul läbi pragunenud akna võib tõesti ruumi avada ja muuta teid õnnelikumaks.

Kui teie kodudes aga selline võimalus puudub soovitame valida oma töölauale tehisvalgus, mis teie tööruumi piisavalt valgustab. Sooja valguse lauale asetamine võib luua lõõgastavama keskkonna ja takistada teil silmi pingutamast. Kindlasti tuleb meeles pidada, et valgus tuleb paigaldada õigele kõrgusele, et valgus teile otse silma ei paistaks.

Õige monitori asend

Töötades igapäevaselt monitoriga tuleb arvestada selle kaugusega ja asendiga. Õige seadistus näeb ette seda, et monitori ekraani kõrgus ja nurk sobituks kehahoiakuga tööasendis ja ei tekitaks silmadele koormust.

Ekraani vertikaalse kõrguse seadistamiseks peaks silmapiir olema otse või suunatud veidi allapoole, nii et seda oleks kerge vaadata. Silmad peavad ekraanist olema 40 cm või kaugemal. Edukalt aitavad monitori seadistamisele kaasa spetsiaalsed monitorid, mida saab vastavalt teie pikkusele ja istumisasendile reguleerida. Võimalus on kasutada ka monitoride hoidjaid, mis aitavad samuti reguleerimisele kaasa. Näiteks on võimalik leida selliseid hoidjaid soodsalt veebikaubamajast Kaup24.

Heli summutamiseks kõrvaklapid

Kodukontor võib olla eraldi toas töötades täiesti vaikne või vastupidiselt tüütult valju, kui jagate tuba oma perega. Kui töötate mürarikkas keskkonnas, võib kõrvaklappide kasutamine olla teie pääsetee. Kuulake oma lemmikmuusikat ja unustage ära mis toimub teie ümbruses. Samuti võib olla muusika suurepäraseks motivaatoriks, mis seab teile positiivse meeleolu töö tegemiseks.

Kodust töötamine on paljude inimeste jaoks sageli parim valik, kuna nad saavad tunda end tööd tehes koduselt ja mugavalt. Tööd tehes ei tohiks kindlasti langeda produktiivsus, ning selle hoidmiseks tuleb suurt rõhku panna enda töökeskkonnale.

Copy
Tagasi üles