Koduse karantiini treeningnipid

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Karantiin on andnud meile võimaluse jätta tagaplaanile kõik kohustused ning nautida vaba aega koos perega või ennast arendades. Kuna meie liikumisvõimalused on piiratud ning jõusaali minek ei tule eriolukorras kõne allagi, ei tasuks unustada oma keha treenimist. Leia oma kodus privaatne nurk või tuba, võta kaasa treeningmatt ja vahendid ning treeni oma keha suveks vormi - siin on paar nippi kuidas.

Alusta oma eesmärgist

Kui oled ennast juba pikemat aega treeninud, siis on suur tõenäosus, et sa juba tead oma eesmärke ning mis harjutused on eesmärgi saavutamiseks olulised. Kui aga sa ei ole varem leidnud treenimise jaoks aega ning oled alustamas treeningut just nüüd, siis tasuks paika panna oma eesmärgid. Kas soovid kasvatada lihast või lihtsalt kaalust alla võtta? Kas soovid suveks lamedat kõhtu või hoopis tugevamaid käsi? Kas soovid arendada oma vastupidavust või hoopiski võtta rahulikumalt ning teha stressi leevendamiseks joogat? 

Loo omale treeningkava

Vastavalt eesmärgile koosta endale treeningkava. Näiteks kui sinu eesmärgiks on saada trimmis kõhtu, siis tasuks kindlasti oma kavasse lisada kõhulihaste harjutusi. Näiteks lama põrandal, tõsta jalad aeglaselt üles ja siis taas alla. Teine harjutus võib olla näiteks traditsiooniline kõhulihaste harjutus - lama matil jalad kõverdatult, hoia käed kõrvade kohal ning proovi ülakehaga üles istuda. Kolmas harjutus on plank-asend. Kui soovid aga treenida tuharalihaseid, tee näiteks kükke ja puusade tõukeid lamades. Käelihaste treenimise jaoks sobivad hästi kätekõverdused. Otsi internetist veel näiteid ning koosta endale näiteks igaks treeningupäevaks vähemalt poole tunnine kava, kus teed kõiki harjutusi 3 seeriat. Võid kasutada ka äppe, mis loovad ise sulle kava vastavalt sinu vajadustele. Oluline on ka see, et jälgiksid keha õiget vormi harjutuste tegemisel, et nendest oleks maksimaalselt kasu.

Kasuta treeningvahendeid

Kuigi saab palju harjutusi teha ilma vahenditeta, siis tegelikkuses on nendest palju abi. Need aitavad tuua sinu treeningkavasse mitmekülgsust ning aitavad hoida ka harjutuste tegemisel õiget vormi, rääkimata treeningu intensiivsuse tõstmisest. Näiteks treeningkummid on eriti mitmekülgsed - nendega on võimalik teha nii venitusharjutusi kui ka trenni. Hantlid ja käeraskused aitavad sul kiiremini treenida käelihaseid ning muudavad kükkide tegemise intensiivsemaks, et saaksid saavutada soovitud tulemuse kiiremini. Jalaraskused on suurepärased abivahendid, et muuta jalgade treenimist efektiivsemaks. Kui sul neid treeningvahendeid olemas ei ole, oleks kindlasti õige aeg need soetada näiteks siit.

Ära unusta puhata

Selleks, et mitte oma lihastele liiga teha, pea nii harjutuste vahel pausi. Näiteks peale igat harjutust puhka 10 sekundit ja peale igat seeriat puhka pool minutit. See aitab sinu kehal taastuda. Kindlasti ära tee iga päev trenni - anna oma kehale nädalas vähemalt 2 vaba päeva, et taastuda ja puhata. Ülekoormus võib kiiresti tekitada vigastusi.

Peale trenni venita

Peale igat treeningut oleks mõistlik teha treenitud lihasgrupile ka erinevaid venitusharjutusi, et lihased järgmine päev ei valutaks ning vältida võimalike vigastuste teket. Nii treeningu järgseks venitamiseks kui ka juba vigastuste ja valude tekkimisel sobib näiteks hästi joogatreeningud.  Kindlasti tasub soetada treeningmatt või joogamatt nii treeningu kui ka jooga jaoks, sest põrandal või vaibal treenimine võib olla üsnagi ebamugav. Selleks tutvu näiteks hea valiku ja hindadega Kaup24 veebipoes.

Ära unusta õiget toitumist

Treeningust ei ole kasu, kui jätkad rämpstoidu söömist või sa ei jälgi toitaineid. Sinu toidukorrad peaksid olema võimalikult tasakaalustatud - toit peaks sisaldama nii valke, süsivesikuid kui ka rasvu. Pööra tähelepanu veel kiudainetele ja kaaliumile. Kindlasti tasub süüa regulaarselt, näiteks 4 kuni 5 tunni tagant. Kui vahepeal tekivad isud, siis joo vett - see aitab neid ära hoida. Tervisliku toitumisega tugevdad ka oma immuunsust, mis on eriti oluline viiruse leviku ajal.

Joo palju vett

Treenimise ajal kaotab sinu keha palju vett, mistõttu on oluline palju juua. Kusjuures, vedelikupuudus võib muuta ka kogu treeningu vähem efektiivseks. Päevas peaksid sa tarbima vähemalt poolteist liitrit vett, kuid seda mõjutab veel ka sinu kehakaal ja aktiivsuse tase. Näiteks kui teed umbes 30 minutit trenni, vajab sinu keha umbes 0,5 liitrit vett, et taastada veevarud.

Sage trenn ja mitmekülgne toitumine aitab sul saavutada suveks hea vorm ning hoida ka tervist. Pea meeles eelnevalt välja toodud nippe, et muuta kogu protsess efektiivseks ja enda jaoks mugavaks. Head treenimist!

Copy
Tagasi üles