Mida vajab laps koduseks e-õppeks?

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Eriolukord Eestis on teinud suuri muudatusi nii laste kui ka tudengite koolielus - kogu koolitöö on viidud üle distantsõppele. See suur muudatus võib olla algul üsnagi harjumatu, mistõttu on oluline veenduda, et lapse keskkond õppimiseks oleks võimalikult mugav ning puuduksid igasugused häirivad tegurid, sest kodu on keskkond, milles võib olla raske koolitöösse süveneda. Lisaks on oluline veenduda, et olemas oleks kõik vajalikud õpitingimused, mis tagaksid sujuva õpiprotsessi.

Sülearvuti

Kõige olulisem asi, mida laps vajab distantsõppeks, on arvuti koos õige varustusega. Arvutit valides on oluline tagada, et arvutil oleks olemas veebikaamera ja mikrofon, et videokõne ajal võimalikult palju õppetöös kaasa lüüa. Kuna arvuti on tegelikkuses pikaajaline investeering, võiksid tähelepanu pöörata veel arvuti omadustele nagu protsessori tüüp, operatiivmälu, kõvaketas ja videokaart. Tänapäeval eelistatakse eelkõige sülearvutit kui lauaarvutit, kuna seda on kerge ka kaasas kanda, et vajadusel õppida mõnes teises ruumis.

Arvutilaud

Lisaks arvutile on oluline veenduda, et laps saaks istuda arvutis olles laua taga. Voodis olles võib tähelepanu kiiremini ära hajuda, kuna oleme ikkagi harjunud pikali olles puhkama. Laua taga olles püsib meie tähelepanu eelkõige arvutile ning meie tööle. Lisaks võib voodis lösutamine mõjutada lapse kehahoiakut. Samuti on arvutilaud siiski pikaajaline investeering, sest arvutilaud on justkui oma õpinurk, kus tähelepanu säilib kõige paremini laual tehtavale tegevusele - olgu selleks arvutis olemine, töövihikute täitmine või muu. Veel võib arvutilaud olla ka suurepärane täiendus lapse toa interjööri.

Ergonoomiline arvutitool

Sarnaselt eelmise punktiga on õige hoiaku tagamiseks vajalik arvutitool. Kasvav laps peaks harjuma õige tööasendiga koheselt, sest valest istumisasendist on hiljem väga keeruline vabaneda. Arvutitool peaks olema lapse jaoks mugav ja toetama selga. Ideaalis peaks tooli kõrgus olema nii, et lapse põlved on täisnurga all ja labajalad toetuvad täies ulatuses põrandale. Tooli sügavuse puhul peaks aga lapse alaselg toetuma mugavalt seljatoele. Seetõttu on oluline on selle reguleeritavus, et tooli kasutamine oleks võimalik ka lapse vanemas eas. Eriti populaarsed on näiteks mänguritoolid, mis keskenduvadki maksimaalsele mugavusele.

Õige valgustus

Kuna kool hakkab enamasti üsna varakult ning ka pilvised ilmad ei too tuppa just kõige rohkem valgust, siis võib mõnikord veel olla toas üsna hämar, mistõttu on oluline tagada tuppa piisavalt valgust. Vastasel juhul pingutab laps arvutis olemisega oma silmi ning see võib kahjustada tema silmanägemist. Seetõttu on oluline leida kirjutuslauale vastav laualamp või näiteks laua kohale seinalamp, et laps saaks vajadusel tule alati käima panna kui toas kipub olema pime. Veendu ka lambis endas - lamp ei tohiks olla liiga ere või hämar, mis jällegi väsitab silmi.

Kirjutusvahendid

Kuna suure tõenäosusega jätkub vihikute täitmine, on oluline, et et lapsel oleks alati käepärast vajalikud kirjavahendid - pastapliiats, harilik pliiats, värvipliiatsid, teritajad, kustukummid jne. Kindlasti veendu, et kõik kirjavahendid ja uued kaustikud oleks vajadusel kohe olemas, et vältida poes käimist. Mõistlik oleks veel leida kirjutuslauale ka vastav tops või pinal, kust oleks võimalik vajalikud kirjavahendid kohe võtta.

Eemalda häirivad tegurid

Kui lapse toas on tegurid, mis võivad viia lapse tähelepanu õppimisest eemale, siis eemalda need. Näiteks televiisori puhul veendu, et see oleks välja lülitatud, toas ei oleks lemmikloomi jne. Seetõttu ongi kõige mõistlikum tekitada lapsele eraldi õpinurk ning võimaluse korral lausa eraldi tuba, et laps saaks 100% keskenduda oma tööle.

Muud nõuanded

Nii nagu tööl käivate inimestega, peaksid ka lapses tekitama tunde, et ta peab nüüd reaalselt õppima. Pidžaamaga kohe arvuti taha minna ei ole just kõige parem idee - see võib olla küll mugav, kuid see ei tekita lapses tunnet, et ta on valmis õppima. Lase lapsel iga hommik riietuda teise riietusse, nagu ta oleks valmis kooli minema. See on juba esimene samm, mis paneb teda tulema oma kodusest olekust välja ning nii on ta rohkem suuteline keskenduma ja õppima.

E-õpe võib lapse jaoks olla vägagi harjumatu, mistõttu on sinu ülesanne leida lahendusi, mis muudaksid selle uue olukorra tema jaoks mugavamaks. Kindlasti tasub ka ise lapsega rääkida, et mõista tema soove ja vajadusi. Eelnevalt välja toodud nipid aitavad õige keskkonna loomist alustada. Edukat õppimist!

Copy
Tagasi üles