Teadur Hiina Euroopa sidemetest: me näeme ainult jäämäe tippu (1)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Ivana Karásková Tartus konverentsil Asia Update. 
Ivana Karásková Tartus konverentsil Asia Update. Foto: Joonas Sisask

Euroopa parteide koostöö kohta Hiina Kommunistliku Parteiga on väga vähe infot ja puudub teadmine, millised on tegelikud sidemed või kuidas mõjutab see riikide poliitikat, lausus Tšehhi rahvusvaheliste suhete ringi teadur Ivana Karásková Postimehele.

Hiina mõju 17+1 riikidele käsitlevas uuringus märgitakse, et nii Ungari võimupartei Fidesz kui ka Tšehhi valitsuserakond on loonud üsna tugevad sidemed Hiina Kommunistliku Parteiga. Kui murelik peaks Hiina poliitilise mõju suhtes olema?

Peaksime vähemalt hakkama selle teemaga tegelema. See võib olla palju rängem mõnes riigis ja alles algusjärgus mõnes teises riigis. See on nagu jäämäe tipp ja me ei tea, kui suur jäämägi tegelikult on.

Muret tekitab see, et neid asju ei tehta läbipaistval moel. Ei leia mingit infot selle kohta, kes kuulub delegatsiooni koosseisu, mis mõnest poliitilisest parteist Hiinasse lendab. See teeb murelikuks.

Teiseks on saadaolev informatsioon pärit Hiina allikatest, sest Euroopa osalised ei avalda seda peaaegu kunagi. See, mida me teame, on pärit tõlgitud Hiina allikatest või fotodelt, kus delegaadid on rivistatud pildistamiseks Pekingis. Aga see on väga piiratud informatsioon. Me ei tea täpselt, mis toimub, kuidas toimub valikuprotsess.

Me teame, et kõik kulud katab Hiina, kuid mitte seda, millised on tegelikud sidemed ja kuidas need [delegaadid] mõjutavad poliitikat, kui pöörduvad tagasi koduriiki.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles