Blender soovitab: Smuutid, mis maitsevad ka lastele!

Blender
Copy
Foto: Blender

On tõsiasi, et lapsed eelistavad tihti tervislikule ja suhkruvabale smuutile pigem suhkrust küllastunud ja magusates maitsetes jäätisekokteile. Vahel on see ehk “jäätisekokteil” kui nimetus, mis laste silmad särama paneb, kuid mitte ainult. Laste magusat otsiv maitsemeel ei pruugi olla ülemäära päri Sinu jaoks maheda spinati ja avokaado maitsega. Teinekord on jälle mõni ülearu hapu mari see, mis smuutist alati magusa jäätisekokteili kõrval kohe 0-1 kaotaja teeb.

 

Toomegi välja nippe, mis aitavad suhkruvabad ja tervislikud smuutid laste eelistatud vahepalade nimistusse tuua ning asendada suhkrust küllastunud jooke ja tooteid vitamiinirohketega. Toome ka mõned retseptide näited, kust alustada. 

Eksootilised ja magusad viljad

Kuigi võib tunduda uskumatuna, on tervisliku smuuti nipp #1, et suhkrut smuutile ei lisata. Mõnusa magusa maitse, mis petab ka kõige maiama lapse  ära, aitab smuutile lisada mõni magus puuvili- eelkõige on sobilikud näiteks banaan aga ka magus mango, mis tihti loob smuutile ka isuäratava troopilise kollase värvi. Kindlasti veendu, et viljad oleksid küpsed ja välja tuleks mõnus magus maitse, mitte hapu toore vilja mekk, mis ka täiskasvanu nägu krimpsutama paneks. 

Kindla peale on alustada viljadega, mis teadaolevalt lapsele juba maitsevad ja siis katsetada uute põnevate maitsetega. 

Kui tundub siiski, et puuviljad ei lisa piisavalt magusust, katseta vähese loodusliku magustajaga nagu pool lusikat mett, datleid või näiteks pisut agaavisiirupit. 

Troopiline mango-banaani hommikusmuuti (kahele):

1 klaas tükeldatud banaane (võib olla külmutatud)

1 klaas mangotükke (võib olla külmutatud)

1 apelsin (kooritud ja tükeldatud)

1 klaas kookos- või mandlipiima.

Külmutatud viljad ja jääkuubikud

Kuna jäätisekokteilid tulevad üldiselt jäises klaasis ja maitsevad jahedana, siis on üks nipp, millega suhkrune kokteil asendada hoopis tervislik jäine smuuti. Nipp on lihtne - kasuta mõne tooraine asemel külmutatud koostisosa (nt mango, banaan, marjad vmt) või mõnda jääkuubikut, mis kohe smuuti konsistentsi muudab ning sellest ihaldatud jäise maiuse teeb. 

Kui klaasi minev smuuti ei tundu ülearu põnev, võib sellest ka tervislikud “jääpulgad” teha - suvi on ukse ees ja saad lapsele rahumeeli kapist hoopis tervisliku jätsi ulatada. Katseta kindlasti!

“Kindla peale” mõnus maasika-banaanismuuti

1 banaan

pool klaasi külmutatud maasikaid

pool klaasi õunamahla (eelista kindlasti naturaalseid ja lisatud suhkruta mahlasid)

4-5 jääkuubikut

maitse järgi piparmünti

Laste lemmikvärvid

Jäätisekokteilid on üldjuhul pastelsetes toonides, kuid just smuuti erksad ja ilusad värvid võivad uudishimulikke lapsi kõnetada . Kelle lemmikvärviks on roosa, kellel roheline. Smuutisid saab õigete koostisosadega teha igasuguseid ning igas toonis. Võimalusel väldi lastele ebamäärase värviga smuutide tegemist, nii kaob tema jaoks osa mängulikkusest.

NIPP: võib välja kujundada ka oma smuutirituaali erilise pildiga klaasis või teha smuutist üks neist jook, mida saab ägeda kõrrega juua.

Eelnevalt tegime juba ühe punase ja ühe sügavkollase smuuti, siin on veel paar lihtsalt retsepti värvidega katsetamiseks. Ka endal on põnev iga päev uut värvi smuutit juua. 

PS: eriti põnevaks läheb asi, kui mitut erinevat värvi smuuti kihitamist proovida!

Roheline üllatus mis maitseb nagu magustoit

PS: õigesti valitud ja laste maitsele sobilik roheline smuuti on ka ideaalne võimalus panna laps “kahtlaseid” rohelisi vilju nagu spinatit ja avokaadot sööma.

1 avokaado (veendu, et oleks küps)

1 banaan

1 magus pirn

Paar peotäit/kuubikut spinatit

Natukene vaniljeekstrakt

Vett vedeldamiseks

Roosa unistus, mis viib fantaasiamaailma

1 klaas vaarikaid (külmunud/värsked)

1 väiksem banaan

Pool klaasi kookospiima

1 teelusikas mett

Mõned jääkuubikud

Soovi korral 1 teelikusikas chia seemneid.

Lihtne Lavendlililla (kahele)

1 küps banaan

1 klaas külmutatud mustikaid

1 klaas keefirit / pool klaasi kreeka jogurtit.

Lemmiksmuutide nimed - tervislikust toidust eraldi seiklus 

Blenderis pöörame olulist rõhku, et leida smuutile teda kõige paremini iseloomustav nimi. Midagi, mis paneks mõnusa rütmi juba enne smuuti kättesaamist peas tööle ning smuuti tellimusest omaette elamuse looks.

“Mõnus mangosmuuti” võib olla küll selge, kuid põhjusega on just Printsess Elsa, kiire Pikne McQueen või meie oma Sipsik Sinu laste lemmikud. Miks mitte siduda värvilised smuutid osakeseks põnevast fantaasiamaailmast ning nimetada kodukeskis ilusat roosat smuutit kui “Printsessilossi võlujook” , “Superkangelaste supp”  või näiteks võib smuutil olla täitsa oma toidukategooria: “Suureks saamise salatoit”. Seda ei taha ilmselt ükski laps vahele jätta! 

See siin võiks olla näiteks “Reis imedemaale”:

Pool klaasi mustikaid

1 klaas maasikaid

3/4 klaasi vaarikaid

Klaas apelsinimahla (võimalusel suhkruvaba ja naturaalset)

Kui marjad ei ole külmutatud, lisa mõned jääkuubikud.

Kaunista ilus sügapunane smuuti paari kiiviiiluga, et lisada värvi.

Toredaid katsetamisi!

Copy
Tagasi üles