Kuidas karantiiniaeg tervislikult mööda saata? Pressi vitamiinirohket mahla ning valmista ülejäägist toorleib

Medifur OÜ
Copy
Foto: Medifur OÜ

Kodus olles kulutame paratamatult külmkapi ust rohkem kui vaja. Süüa tahavad nii suured kui väikesed ning tegevuste juurde otsitakse kõikvõimalikke snäkke. Seega võta plaani midagi muud ja valmista vahepalaks või miks mitte ka põhitoidukorraks mõnus smuuti, mahl või toorleib. Seda on lõbus lastega karantiiniajal ühiselt teha. Lisaks saab sellisesse toitu panna neid aineid ja vilju, mida lapsed ehk niisama ei söö: karulauk, astelpaju, ingver, mesi, küüslauk, kurkum, kaneel jne.

Medifur OÜ, mis on Omega ja Excaliburi toodete ametlik maaletooja Eestis, pakub mitut tervisliku toidu seadet, mis on ideaalsed tervise- ja vitamiinikombode valmistamiseks.

Aeglane mahlapress – maksimaalselt vitamiine

Aeglane mahlapress on parim viis puu- ja köögiviljadest toitainete kättesaamiseks. Aeglasel külmpressmeetodil säilib maksimaalselt vitamiine, toitaineid ja ensüüme. Omegal on pikaajaline kogemus maailma parimate mahlapresside valmistamisel. Aeglase mahlapressiga valmistatud mahlas sisalduvad elusad ensüümid ja vitamiinid, tänu millele säilitab mahl külmikus välimuse, maitse ja toitaineid 48 tunniks.

Foto: Medifur OÜ

Mahla tegemine on ideaalne moodus viirusterohkel perioodil immuunsüsteemi turgutada. Lisaks on luuramas tavapärane kevadväsimus lastelgi. Seega tasub organismi turgutada ja tugevdada mõnusa vitamiiniderohke mahlaga, mille komponendid saab ise segada ja fantaasial lennata lasta. Mahla tegemine on meeltmööda eri vanuses lastele, kellele pakub lõbu ja huvi puu- ja juurviljade masinasse sisestada ning näha, mis masinast välja tuleb. Seejuures on parim asi, et kui lapsed saavad ise omale meelepärase mahla teha, siis see vitamiinipomm juuakse ka ära.

Lisaks on võimalik oma tervise jaoks ära kasutada kevadel tärkavat loodust. Näiteks on noore võilille mahl tõhus profülaktiline vahend. Et võilillest mahla saada, tuleb pressi panna noore võilille lehti, õisi ja juuri ning lisada porgandit. Suurepärane vitamiinilaeng aitab ennetada mitut tõbe!

Mahlapressi võib kasutada ka muul eesmärgil kui vaid mahla pressimiseks. Sellega saab valmistada pähklitest pähklivõid, pressida pastatooteid, jahvatada vürtse, purustada ürte, valmistada beebitoitu ning jäätist ja vahustada sojapiima.

Blender – iga perenaise suurim abimees

Mahlast veelgi toitvama vitamiinikombo saab, kui toitu blenderdada. Smuuti võib vabalt asendada ühte põhitoidukorda. Lisaks võib blenderis valmistada lastele kodus tehtud jogurtit, mille suhkrusisaldus on kordi väiksem kui poejogurtis. Medifuri tootevalikus on mitu blendrit, millega on lihtne toitu püreestada ja tükeldada, valmistada piimakokteile, suppe, salsakastmeid, imikutoite, külmutatud kokteile ja smuutisid. Blender aitab kiirel ajal või kui puuduvad ideed, mida täna lõunaks teha.

Foto: Medifur OÜ

Toidukuivati muudab mahlapressijäägi maitsvaks leivaks ja teeb smuutist kommid

Mahla pressimine tähendab alati tüütuid jääke, millega midagi teha pole. Kohati tundub see raiskamine, kuid kas teadsid, et mahla pressimise jääkidest saab kuivatiga valmistada leiba ning nii ei lähe kaotsi midagi? Mahla pressimise jääk tuleb toorleiva tegemise jaoks blenderdada koos seemnetega ühtlaseks massiks, seejärel teha meelepärased pätsikesed ja asetada need toidukuivatisse. Medifuri tootevalikus on mitu Excaliburi toidukuivatit , mis on toodetud USAs ja on liialdamata maailma parimad.

Foto: Medifur OÜ

Kuivatamine ehk dehüdreerimine on ka parim säilitusviis, mis võimaldab taimi ja toitaineid täisväärtuslikuna sälitada terveks aastaks. Võrreldes külmutatud toiduga on kuivatatud toit tunduvalt maitseküllasem.

Kuivatada saab ka spetsiaalse kuivatusmasinata, kuid mida kiiremini taim või toiduaine kuivatada, seda paremini säilivad temas kasulikud ühendid, vitamiinid, ensüümid, lõhn ja värvus. Toidukuivatis kuivatades on tagatud kiire õhuringlus, samuti saab määrata sobiva temperatuuri, et tagada kiire ja efektiivne tulemus. Excaliburi toidukuivatis on ehitatud õhuvool nii, et kõik restid saavad võrdselt 42- kuni 45-kraadist õhku, mis tagab kiire ja ühtlase kuivamise. Dehüdraatorid on varustatud taimeriga, mis tagab, et toit ei kuiva liigselt, kui pole mahti pidevalt kuivatust jälgida. Näiteks on võimalik taimeriga toidukuivati panna tööle ööseks, kui on odavam elekter.

Toidukuivatis saab kasutada spetsiaalseid õhku läbi laskvaid aluslinu, millele on võimalik kuivatamiseks kallata vedelaid toidusegusid nagu smuutisid jms. Smuuti kuivatamisel saab toredaid ja tervislikke komme.

Foto: Medifur OÜ

Mida kasulikku kuivatisse panna?

Söögiks ning ravimiseks sobilikke taimi saab korjama hakata kohe, kui esimesed rohelised võrsed ninad välja pistavad. Kuivatada võib kõiki söögikõlbulikke taimi, samuti puude ja põõsaste pungi ja noori lehti.        

Immuunsusele ja organismile mõjuvad turgutavalt naat, põldosi, võilill, kõrvenõges ja nurmenukk. Ei tasu unustada kevadisi vaarika-, mustsõstra- ja kaselehti ning noori kuusevõrseid. Näiteks saab kuivatatud ja pulbriks tehtud nõgest kasutada talvel mitmes toidus ning nurmenukuõitest jahu lisab menüüsse vitamiine ja vahvat kollast värvi.

Täiesti eraldiseisev vitamiinivaru taastaja on karulauk. Karulaugu näol on tegemist esimese kevadise taimega, millest organism saab tublisti turgutust ja mis mõjub hästi meie pH-tasemele ning pakub vitamiine ja mineraale. Kevadises karulaugus on 15 kuni 20 korda rohkem C-vitamiini kui sidrunis!

Terava küüslaugulõhna tõttu tarvitatakse karulauku enamasti just kuivatatult või marineeritult. Kuivatamisel karulaugu lõhn nõrgeneb, kuid iseloomulik maitse püsib. Kuivatatud ja peenestatud karulaugu võib segada soolaga, millest saab tervisliku karulaugusoola – sobib nii dipikastmeks kui toitude maitsestamiseks. Samuti saab kuivatatud karulaugust valmistada rohejahu (näiteks nõgese, peedilehtede, põdrakanepi, pune ja põldosjaga). See jahu sobib kurnatuse korral ja on hea mineraaliallikas taimetoitlasele.

Foto: Medifur OÜ

Kuivatatud kevadtaimed sobivad aasta ringi suppidesse, kastmetesse, samuti rohejahude, smuutide ja ürdisoolade koostisesse ning toidu kaunistamiseks.

Kasuta võimalust ning tutvu Medifuri e-poe sooduspakkumistega. Lisaks pakub Medifur OÜ TASUTA transporti (Omniva pakiautomaadid või DPD kuller) kõigile kodu- ja profikasutuseks mõeldud blenderitele ja aeglastele mahlapressidele.

Copy
Tagasi üles