RMK kaasab kogukonda vaid näiliselt (5)

Ülle Harju
, reporter
Copy
«Kas see on kaasamine?» küsisid Põlvamaal Koorastes elavad puutöömeister Meelis Kihulane ja tema kaasa Janica Sepp, kes said eile hommikul RMK käest kirja, et Kõverjärve ääres algab sel nädalal raie kuuse-kooreüraski tõrjumiseks. Kohale minnes olid puud juba maha võetud, lisaks kuuskedele mitu mändi.
«Kas see on kaasamine?» küsisid Põlvamaal Koorastes elavad puutöömeister Meelis Kihulane ja tema kaasa Janica Sepp, kes said eile hommikul RMK käest kirja, et Kõverjärve ääres algab sel nädalal raie kuuse-kooreüraski tõrjumiseks. Kohale minnes olid puud juba maha võetud, lisaks kuuskedele mitu mändi. Foto: Ülle Harju

Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) täidab enda kinnitusel kohustust kaasata kogukond kodulähedase riigimetsa majandamisse, kuid loobub haruharva inimeste palvel metsa mahavõtmisest ja keskkonnaministeerium sõdib omavalitsustele raiepiirangute õiguse andmise vastu.

Et kümne aasta jooksul võidakse langetada pea kõik küpsed metsad väljaspool kaitsealasid, arvutas Eestimaa Looduse Fondi (ELF) metsaekspert Liis Kuresoo välja RMK seirearuande põhjal. Diplomeeritud metsamajandaja Rainer Kuuba (Elurikkuse Erakond) lisas, et sellise raiemahu hoidmiseks uut metsa piisavalt juurde ei küpse, raievanuse alandamise ja puude diameetriga saab aga trikitada ainult ajutiselt.

Viie aasta raieplaani on keskkonnaminister Rene Kokk (EKRE) juba kinnitanud. Majandatavat küpset riigimetsa oli eelmise aasta lõpuks 108 706 hektarit, viie aasta uuendusraiete plaan on 54 400 hektarile. Mis edasi saab, peaks fikseerima uus metsanduse arengukava «MAK2030». Arengukava juhtkogus hoiavad aga jämedat otsa sama suure raiemahuga jätkamise pooldajad.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles