Esimene kevadine grill koduaias - mida selleks vajad?

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Kevad on saabumas ning on taas aeg hakata koduaias nautima soojasi ja päikselisi ilmasi. See tähendab ka seda, et on aeg välja võtta grill ning hakata valmistama oma perele maitsvaid grillitud roogasi. Koos õige grilli, nõude ja tarvikutega on võimalik valmistada nii liha ja kala kui ka erinevaid aedvilju, puuvilju ja isegi magustoite. Selleks tuleb esmalt muretseda sobilik grill, grillsüsi, grillitarvikud ja toiduaineid, mis aitaksid grillimise muuta mugavamaks ja lihtsamaks.

Grill

Loogiline, kas pole? Tegelikult võib grilli valimine olla keerulisem kui arvata võib. Tänapäeval müüakse erinevaid tüüpe grille - söegrill, gaasigrill, elektrigrill, kamado grill, grill suitsuahi ja muudki. Gaasigrill on kõige levinum, mis tagab oma laia läbimõõdu tõttu mugava ja kiire ühtlasel kuumusel toiduvalmistamise. Paraku võtab see palju ruumi ning on üsna kallis. Kui eelistad suitsuaroomiga grilli, tasub soetada kõrge küpsetuskuumusega söegrill. Selle miinuseks on see, et toit võib minna kergelt kõrbema ning selle süütamine ja grillimine võib võtta kauem aega. Kui suitsune toit ongi sinu lemmik, tasub mõelda grill suitsuahju peale. Keskkonnasõbralik elektrigrill on oma olemuselt väike ja kuumeneb ruttu, kuid võib olla hinna poolest veidi kallim. Praegusel ajal on eriti palju populaarsust kogumas kuppelgrill ehk kamado grill - selle unikaalse disaini tõttu on võimalik grillida, röstida, suitsetada ja teha muudki. Kui oled parasjagu otsimas endale uut grilli, et grillihooaega alustada, tasub see leida Kaup24 veebipoest.

Foto: Shutterstock

Grillsüsi

Grillimiseks läheb vaja veel süüteainet, mistõttu tasub soetada puusüsi, süütetablette või süütevedelikke. Puusüsi on kasutatud tuleaseme tegemiseks juba sajandeid ning valida saad erinevate puude vahel - näiteks tammepuit annab toidule tugeva lõhna ja suitsuse maitse, suhkruvaher ja õunapuust laastud aga kergelt magusa maitse. Süütetabletid aitavad grillil tuld süüdata kiirelt. Need ökoloogilised tabletid põlevad ilma suitsu ja lõhnata ning immutatud variandid annavad toidule eriti mõnusa aroomi, mis sobib ideaalselt juustule ja kalale. Valida võid ka süütevedelikku, kuid sellega tasub olla ettevaatlik ning grilli mitte üle süüdata.

Foto: Shutterstock

Grillnõud

Grillimiseks on mugav soetada spetsiaalsed nõud, mis taluvad grillil tulenevat kuumust. Selleks sobivad hästi malmist potid ja pannid. Spetsiaalsed nõud aitavad Sul erinevaid toite palju mugavamalt grillida. Selleks sobilikud grillnõud kui ka tarvikud leiad siit. Lisaks on soovituslik osta veel termomeeter, mis aitab mõõta grillitud toidu temperatuuri, et seda õigel kuumusel küpsetada ning õigel ajal süüa. Kui plaanid koos pere või sõpradega väljas süüa, võib olla hea idee soetada termospott, et hoida grilli soojas.

Grillitarvikud

Liha mugavamaks praadimiseks oleks mõistlik hoida käepärast grillrestid, millega liha mugavalt grillile asetada ja eemaldada. Grillreste on olemas erinevates kujudes ja suurustes, mis muudavad erinevate lihade ümberpööramise ja grillilt eemaldamise ülimalt lihtsaks. Erinevad paksused annavad toidule erilise maitse ning erinevad materjalid tagavad kasutajamugavuse - näiteks metall jääb grillimisel kauem kuumaks, roostevaba terasest rest ei kooldu ning kestab kauem ja malmist restile ei jää toit külge. Lisaks sellele tuleb kindlasti varuda ka grillvardad, mida on samuti saadaval erinevates pikkustes, et hõlbustada grillimist veelgi. Ära unusta grilli kasutamisel kasuta grillkinnast ja puhastamisel kasutada spetsiaalset puhastusharja.

Foto: Shutterstock

Mitmekülgne toit

Kevad on aeg, kus saad katsetada grillil erinevaid roogasi ja selleks ei pea olema alati vaid liha või kala - grillida saab ka juustu, köögivilju, tofut ja muudki. Aedviljad on ühed levinumad viljad, mida grillida - olgu selleks suvikõrvits, paprika, bataat, tomat või muu, kuid kindlasti ära unusta neid ka vastavalt maitsele neid maitsestada. Grillil valmivad veel maitsvad ja krõbedad pitsapõhjad ning eksootilised austrid ja merekarbid. Nii salatisse kui ka niisama snäkiks sobib hästi grillitud arbuus või suitsuaroomiga avokaado. Grillitud tofu on üks armastatuimaid toite taimetoitlaste seas, kuid samas ka hea vaheldus lihasööjate jaoks. Poodides on müügil just grillimiseks mõeldud juust, mis on kindlasti juustusõpradele üks lemmikumaid. Grillil on võimalik valmistada veel magustoite - grilli banaani, maasikaid, vahukomme ja isegi kooki. Kasuta fantaasiat ja katseta!

Foto: Shutterstock

 

Copy
Tagasi üles