Euroopa Keskpank hoiab eluasemelaenude intressimäärad vaos (4)

Erik Aru
, BNSi ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
EKP president Christine Lagarde.
EKP president Christine Lagarde. Foto: RALPH ORLOWSKI/REUTERS

Nende ridade autori eluasemelaenu intressimäär jääb juba hulk aega alla promilli aastas. Igakuisele tagasimaksele lisandub vaid paar eurot intresse. Aga kui varem tikkus pähe kerge lootus, et ehk hakkab pank varsti juba peale maksma, siis praegu terendab pigem võimalus ise rohkem tasuma hakata.

Selle sajandi esimese kümnendi keskel nimelt ei tulnud keegi selle pealegi, et euribor võiks langeda alla nulli. Nii oli tüüplaenulepingu intressimääraks lihtsalt kuue kuu euribor pluss laenumarginaal (antud juhul 0,5 protsenti), mida fikseeriti poole aasta kaupa. Eelmise kümnendi hakul olukord muutus ja uuematest lepingutest see lünk kadus: negatiivne euribor loetakse intressimäära arvutamisel nulliks ja pank saab laenajalt marginaali igal juhul kätte.

Alates märtsi teisest nädalast on euribor aga hakanud oma madalalt tasemelt ülespoole kerkima, nullile märksa lähemale. Eluasemelaenu intressimäära praegusel tasemel fikseerimine tähendaks siinkirjutajale ligi kuus eurot kuus ehk umbes 70 eurot aastas rohkem tasumist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles