Homsest saab saarte ja mandri vahel vabalt liikuda (1)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Fotol parvlaev Piret.
Fotol parvlaev Piret. Foto: Tairo Lutter

Valitsuskomisjon otsustas lubada kõigil saarte ja mandri vahel vabalt liikuda alates homsest, 8. maist.

Eriolukorra juht peaminister Jüri Ratas allkirjastas korralduse, millega tühistas alates homsest seni saarte ja mandri vahel liikumiseks kehtinud nõude rahvastikuregistrisse tehtud elukoha sissekande järele.

Alates 4. maist kehtinud korra järgi said Saaremaa, Muhumaa, Hiiumaa, Vormsi, Kihnu, Ruhnu ja Manija saarte ning mandri vahel liikuda inimesed, kellel on saarel rahvastikuregistri järgi alaline elukoht või sinna registreeritud lisa-aadress või püsiv viibimisaadress. Samuti said liikuda nende lähemad pereliikmed.

Homsest alates liikumisvabaduse piirang kaob ning saarte ja mandri, samuti saarte endi vahel saavad kõik inimesed vabalt liikuda elukohast sõltumata. Kuna saarte ja mandri vahelisest liikumisest põhjustatud koroonaviiruse leviku risk on oluliselt vähenenud, on proportsionaalne liikumispiirang tühistada.

Kehtima jääb üldine 2+2 reegel: avalikus ruumis tohib koos liikuda kuni kaks inimest ja teistest tuleb hoida 2 meetrit vahet.

Saarte ja mandri vaheline liikumine avati samm-sammult, et hoida ära uue viirusepuhangu tekkimine. Covid-19 viirusepuhangu halvenedes võib valitsus otsust muuta.

«Kuna saarte ja mandri vahelise liikumise järk-järgult avamine ei ole toonud kaasa olukorra halvenemist, siis lubame kõigil saarte ja mandri vahel vabalt liikuda alates homsest,» teatas eriolukorra juht, peaminister Jüri Ratas sotsiaalmeedias. 

«Seejuures jäävad kehtima reeglid, mis kaitsevad meid kõiki viiruse eest,» kirjutas ta. «See tähendab, et kui minna ilusaid ja kevadisi saari vaatama, siis ikka ainult tervena, 2+2 reeglile kohaselt ning järgides hügieeni.»

Pärast tänast pressikonverentsi ütles peaminister Jüri Ratas, et praegune kontroll ei ole enam kuigi efektiivne. «Saare rahvas on alates 4. maist saanud kodukohast lahkuda, kui neil on kehtiv sissekirjutus saarel. Selge, et selle reegliga on tekkinud saartele väga palju uusi sissekirjutusi, just lisa-aadressidena. Minu soov ei ole kindlasti politsei- ja piirivalveametit inimesi kai peal kontrollides naeruväärseks muuta, inimesed on leidlikud,» selgitas Ratas.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles