KOHALIK VAADE Itaalia majandus vajab viiruse järel intensiivravi

Javier Brandoli
, Rooma, ajakirjanik
Copy
Rooma restoranipidaja püüab meelitada kliente ostma kaasa roogasid oma menüüst. Paljudele toitlustuskohtadele polnud kaasamüügi lubamisest aga mingit kasu, sest Itaalia pealinna südames elab nii vähe inimesi, et keegi ei tule praegu nende juurde süüa ostma. 
Rooma restoranipidaja püüab meelitada kliente ostma kaasa roogasid oma menüüst. Paljudele toitlustuskohtadele polnud kaasamüügi lubamisest aga mingit kasu, sest Itaalia pealinna südames elab nii vähe inimesi, et keegi ei tule praegu nende juurde süüa ostma. Foto: ALBERTO PIZZOLI/AFP/Scanpix

Tillukese reisijuhte koostava firma EnRoma.com omaniku Alberto Rodríguezi kulm on murest kortsus: «Meil on ligi 100 000 eurot investeeritud piletitesse, mis hüvitatakse ühe aasta jooksul vautšerites. Meil pole mitte mingit likviidsust ning me ei pruugi neile piletitele kulutatud raha saada tagasi terve aasta, sest kohad nagu Colosseum ja teised muuseumid ei tagasta raha. See on ahel, kus paljud firmad lähevad pankrotti.»

See on vaid üks näide majanduskatastroofist, millega Itaalia on silmitsi. Euroopa Liidu hinnangul ootab Itaaliat ees 9,5-protsendine SKT langus, mis tähendab, et mõne valdkonna ettevõtjad jäävad justkui põrgu eeskotta, teadmata midagi oma tulevikust ning olles kindlad vaid ühes asjas: nende firma kas on juba pankrotis või võib minna pankrotti.

Rodríguezi firma, mille kõik üheksa töötajat saavad praegu töötutoetust, pidi loobuma raha säästmiseks kontoripinnast ning ootab, et taevasse ilmuks taas turiste vedavad lennukid, et neil oleks mingigi lootus tegevust jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles