Läti president: baltlaste distsiplineeritus lubas avada mini-Schengeni

BNS
Copy
Egils Levits
Egils Levits Foto: Ieva Leiniša/LETA

Baltimaid on viiruse leviku ajal ühendanud rahvaste distsiplineeritus ja valitsuste oskus juhtida kriisi, mis omakorda võimaldas luua mini-Schengeni ala, ütles Läti president Egils Levits intervjuus ERR-ile.

Läti riigipea aitas lõunanaabrite talgupäeval püstitada Läti-Eesti piirile üht omapärastest piiripostidest, millega tähistavad lätlased kogu piiri, et luua ainulaadne turismitee.

1836 on projekt, mida on lätlased oma 100-aastaseks saanud riigi auks ellu viimas juba mitmendat aastat.

Just nii pikk on Läti riigipiir ja see tähistatakse eriliste piiripostidega, et mööda kaardilt tuttavat kontuuri liikujad nii mere ääres kui ka maismaal põnevad kohad ja lugude vestjad ikka üles leiaks. Iga post on mõne kunstniku teos. Ja seekord üleriigilisel talgupäeval seda piiriteed tähistatigi ja korrastati.

Lätis kestab eriolukord 9. juunini ja Eesti piiri ääres Žuldinas näidati president Egils Levitsi osalusel kogu maailmale, mismoodi lätlased ohutusmeetmeid arvestades oma talgupäeva siiski ära tegid.

Läti riigipea leiab, et eestlased, lätlased ja leedulased on ka selle kriisi ajal näidanud, kui väga oma riiki hoitakse.

«Tulemus on see, et Eesti, Läti ja Leedu on kriisi lahendamisel saavutanud väiksema nakatumise leviku kui mujal Euroopas. See on nii tänu ühiskonna distsiplineeritusele ja valitsuse mõistetavale poliitikale,» ütles Levits.

«Ütlen seda nii Eesti, Läti kui ka Leedu kohta. See andis meile võimaluse pärast kaks kuud suletud piire esimestena Euroopas teha omavahelised piirid lahti ja luua mini-Schengeni ala,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles