Ester Eomois: kiiremini arsti juurde (1)

Copy
Ester Eomois.
Ester Eomois. Foto: Karoliine Aus

On aeg hakata vähem sõltuma vaid riiklikust tervishoiusüsteemist, kirjutab Viveo Health meditsiinimeeskonna ja partnersuhete juht Ester Eomois.

Kuni pooled pikalt oodatud plaanilise ravi vastuvõttudest on lükkunud edasi, ravijärjekorrad pikenevad vähemalt paari kuu võrra ning ravikindlustuseks kogutava sotsiaalmaksu laekumine kukub kolinal. Arusaadavalt jätab koroonaviiruse pandeemia tervishoiusüsteemi elujõulisusele sügava haava, mis tõenäoliselt kunagi täielikult ei parane.

Tuleb tunnistada, et Eesti tervishoiusüsteem on üks Euroopa Liidu efektiivsemaid. Olemasolevat raha suudame kasutada teenuste pakkumisel maksimaalselt hästi. Samas oleme ainus riik, kus kogu meditsiinilise abi surve on jäänud vaid riiklikule süsteemile. Tegelikult ei jätku­ meil sedavõrd palju maksuraha, et ravile ligipääsetavust märkimisväärselt parandada, eriti nüüd. Nagu haigekassa juht on tabavalt tunnistanud, on meil riiklikus tervishoius kaks finantsseisundit: raha on väga vähe või seda ei ole üldse. See tähendab, et vaja on leida uusi lahendusi, et ligipääs arstiabile oleks võimalikult kiire ega sõltuks liigselt rahalistest võimalustest ja isiklikest tutvustest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles