Angerjakasvatajad püüavad kohalikku klienti

Copy
Viiratsi angerjafarmis kasvatatakse aastas ligi 50 tonni kala.
Viiratsi angerjafarmis kasvatatakse aastas ligi 50 tonni kala. Foto: Bm Trade

Viljandimaal Mäeltkülas jõuab osaühingu BM Trade Viiratsi angerjakasvandusest igal aastal Lääne-Euroopasse kuni poolsada tonni värsket angerjat. Kodumaale jääva valmistoodangu osakaal järjest kasvab. Lihtne äri see ei ole, eriti viirusest laastatud välisturul, aga ettevõttes suudetakse optimistlikku meelt hoida.

Eelmise majanduslanguse ajal otsisid sõbrad ja äripartnerid Indrek Bremraud ja Ingvar Markus uut ja püsivat tegevusala. „Lugesin lehest artiklit, mis rääkis varem Võrtsjärve ääres edukalt tegutsenud, aga paraku lõpetanud angerjakasvandusest. Arvutasime ja kaalusime, tundus huvitav ja tasuv. Esialgsed arvutused pole hiljem muidugi paika pidanud, reaalne elu tegi oma korrektiivid, turg kõigub palju, aga nukrutseda pole samuti põhjust,” kinnitas Bremraud.

Koolipoisiaastad on möödas

2009. aastal hakati planeerima, kolm aastat hiljem löödi kopp maasse, aasta hiljem jõudsid Inglismaalt kohale esimesed angerjamaimud. Algne investeering ulatus pooleteist miljoni euroni.

Kasvanduse rajamiseks saadud PRIA toetuse eeldus oli, et aastas suudetakse kasvatada vähemalt 50 tonni kala. Selle näitaja juures on läbi aastate püsitud, aga omanike sõnul suudaks viie töötajaga ettevõte kasvatada isegi 70 tonni.

Angerja kokkuostuhind kõigub, ettevõtlust räsivad raskused, aga hakkama tuleb saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles