„Zero waste“ köögis: kuidas vähendada toidujäätmeid?

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Kuna huvi zero waste liikumise vastu kasvab, üritavad inimesed selle põhiprintsiipe rakendada ka köögis. Igal aastal visatakse Euroopa kodudes ära 47 miljonit tonni toitu ja pool nendest jäätmest koosnevad peamiselt köögiviljadest ja puuviljadest. Jagame lihtsaid näpunäiteid igapäevase elu lihtsustamiseks ja toidujäätmete  vähendamiseks.

 

Üks peamisi põhjuseid, miks toit prügikasti satub, on vale hoiustamine. Köögiviljade ja puuviljade vale hoiustamine paneb need kiiresti riknema, kaotab nende atraktiivse välimuse ja põhjustab nende äraviskamise. Näiteks köögivilju, nagu kartul, küüslauk, porgand ja sibul, tuleks kaitsta otsese päikesevalguse eest ja hoida jahedamas kohas. Köögiviljade säilituskarbid sobivad selleks suurepäraselt - need mitte ainult ei ole suure mahutavusega, vaid hoiavad ka köögivilju kauem värskena. Lisaks säästavad sellised hoiukarbid kodus ruumi ja aitavad korda hoida.

Kui toiduvalmistamisel on jäänud üle köögivilja jääke, näiteks porgandit, sellerit, kartulit või redist, siis hoidke neid külmkapis jaheda veega suletud anumas. Nii jäävad köögiviljad värsked ja krõbedad, nii et saate neid kasutada ka järgmise päeva toitude valmistamiseks. Külmikus on mugav kasutada täiendavaid sahtleid, mis aitavad ruumi kokku hoida ja tooteid eraldada. See kaitseb köögivilju ja puuvilju valmimisel eralduva etüleengaasi eest ning muudab need pikemaks ajaks kõlblikuks.

„Vaid paar erinevas suuruses karpi või külmiku jaoks mõeldud lisasahtlit võivad lihtsustada igapäevast elu, hõlbustada menüü kavandamist või isegi vähendada toidujäätmeid. Plastikust, klaasist, ümmargused, ühevärvilised või mustriga kaunistatud - nüüd saate hõlpsalt osta mitmesuguseid karpe, kuhu saate lõuna- või õhtusöögist järelejäänud toiduaineid panna ja järgmisel päeval tööle kaasa võtta. " soovitab Kaup24.ee kommunikatsioonijuht Raimonda Strazdauskaitė.

Lastele - huvitava kujuga köögiviljad või tervislikud magustoidud

Tõenäoliselt on pea kõigi lapsevanemate üheks mureks see, et lapsed ei söö köögivilju ega puuvilju. Siiski on vaja leida viis, kuidas julgustada lapsi oma menüüsse rohkem värskeid toiduaineid lisama. Üks viis, kuidas julgustada lapsi sööma rohkem köögivilju ja puuvilju, on toodete tükeldamine huvitavateks kujudeks. Köögiriistade kollektsiooni tuleks täiendada viilutajatega, mis aitavad teil köögivilju ja puuvilju põnevateks kujunditeks lõigata. Neid saab kasutada rõõmsameelsete nägude  või loomakujude loomiseks - sel viisil maitsevad lapsed hea meelega ebapopulaarset sparglit, sellerit või paprikat. 

Kui marjakorjamine algab, proovige teha puuviljajäätist - kindlasti üllatate oma väikest magusasõpra. Jäätise koostisesse saab segada mitmesuguseid lemmikmaitseid ja -värve, neid saab külmutada mitmesugustes vormides - tavalistest geomeetrilistest kujunditest liblikate, puuviljade või nootideni. Sel viisil pakutav tervislik magustoit sobib mitte ainult lastele, vaid ka täiskasvanutele. Ärge unustage kaasata lapsi jäätise valmistamisesse - see teeb neile palju rõõmu.

"Sel aastal märkame suundumust, et toidukuivatite ja vaakumpakendajate müük on kasvanud umbes poolteist korda. Ostjad hoolivad ja on huvitatud toidu säästmisest ning toiteomaduste säilitamisest nii kaua kui võimalik. Turgu ja selle muutusi jälgides on tõenäoline, et varsti on meie kõigi köögis rohkem nutikaid seadmeid. " ütleb Kaup24.ee kommunikatsioonijuht Raimonda Strazdauskaitė. 

Samad toiduained - erinevad maitsed

Värskelt pressitud mahl on rikas vitamiinide, mineraalide ja muude oluliste ainete poolest. Valides kvaliteetse ja funktsionaalse mahlapressi, saate hõlpsalt valmistada looduslikke mahlasid erinevatest pealtnäha kokkusobimatutest koostisosadest. Ärge kartke katsetada - segage köögivilju ja puuvilju, näiteks porgandeid õuntega või peeti porgandite ja selleriga. Isegi õues kasvav võilill võib saada mahlas tervislikuks maitselisajaks! Nii rikastate oma toitumist ja valmistate lihtsalt figuurisõbralikke jooke. 

Kui saate rikkaliku õunasaagi, võib mahla pressimine olla keerulisem. Õunte koorimiseks ja seemnete eemaldamiseks tasub omada köögis selleks vajalikku tööriista. Spetsiaalse viilutusmasina abil saate hõlpsalt valmistada õunu ette mitte ainult mahla pressimiseks, vaid ka kuivatamiseks või küpsetamiseks. Kes suudab vastu panna kuumale õunakoogile jäätisega?

Copy
Tagasi üles