Eestist võib saada suurtuuride must auk (11)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Rammsteini solist Till Lindemann.
Rammsteini solist Till Lindemann. Foto: CHRISTOPHE GATEAU/AFP
  • Miljonid eurod kinni
  • Terve kuu söögiraha piletite all
  • Keegi ei tulegi enam siia?
  • Minister väljendas mõistmist

HÄDA PILETITEGA. Korraldajatel on keeruline edasilükatud kontsertide pileteid tagasi osta, aga samas on fännidel seda raha hädasti vaja.

Kriisi tõttu ära jäävad välismaiste staaride suurkontserdid ähvardavad Eesti lükata auku, kuhu selle kaliibriga esinejad edaspidi enam teed ei leia. Kontserdikorraldaja Live Nation Eesti juhatuse liige Mart Eensalu põhjendab seda nii, et meie agentuurid ei pruugi kriisiaega üle elada ja kui maailm taas avaneb, ei ole lihtsalt kedagi, kes suudaks teha Helsingi, Riia või Varassaviga võistlevaid pakkumisi.

Selle vältimiseks paluvad tuhande- või enamapealise publikuga suurkontsertide korraldajad, nende seas Alexela kontserdimaja, Saku suurhall, Music Nation Eesti, Monster Music jt, riigilt abi. Kõige enam teeb neile muret juba müüdud kontserdipiletite tagasiostmise kord. «Eelmüüdud piletite raha on juba kulutatud või kinni artistide ettemaksukohustusega esinemistasudes, tehtud marketingikampaaniates ja paljudes muudes korralduskuludes. Kui nüüd tuleb piletid publikule tagasi müüa, siis paneb see korraldajad väga keerulisse seisu,» ütles Mart Eensalu.

Näiteks selle suve ­suurim Eesti kontsert pidi olema Saksa industriaalgrupi Ramm­stein esinemine Tallinna laulu­väljakul, mille 62 000 piletit müüdi ülikiiresti läbi. Enam kui 35 000 fänni pidi tulema sellele kontserdile välismaalt. Nüüd on kontsert edasi lükatud tuleva aasta 21. juulini.

Kokku on Eesti 13. märtsist 31. augustini toimuma pidanud üritustele müüdud 158 182 piletit, kogusummas üle 5 800 000 eurot. (Võrdluseks: 2019. aasta suurkontsertide piletite arv oli 894 777, kogusumma 25 000 000 eurot.) Ühest küljest pole kontserdikorraldajatel võimalik niisuguseid summasid tagasi maksta, teisest küljest aga soovivad muusikasõbrad ärajäänud elamuste eest raha tagasi.

Söögiraha piletite all

Postimehega rääkis muusikasõber V. B., innukas kontserdikülastaja, kes ütles, et tal on sel suvel ära jäänud kontserdipiletite all «kinni terve kuu söögiraha». Kuna ka tema enda tegevusala on kriisi tõttu tugevasti kannatada saanud, on tal, nagu tuhandetel teistel muusikasõpradel, seda raha hädasti vaja. «Ma ei riski tulevat aastat ootama jääda, sest pole kindel, millised artistid ja kas üldse siia esinema tulevad, ja teiseks, mul on seda raha kohe nüüd vaja,» ütles V. B. «Võib-olla läheb mõni korraldaja pankrotti ja siis ei saa midagi.»

 

Kontserdid

Sel suvel ära jäävad suurkontserdid ja nende uued kuupäevad

Lenny Kravitz – toimumise kuupäev pole veel teada

Rammstein – 21. juuli 2021

Judas Priest – 30. mai 2021

James Blunt – 3. juuni 2021

Nick Mason’s Saucerful of Secrets – 10. juuni 2021

UDO – 19. september 2020

Pühajärve jaanituli – 22.–23. juuni 2021

Retrobest – 2.–3. juuni 2021

Eensalu kommenteeris, et Live Nation on võimeline oma korraldatud kontserdite piletite tagasiostu teostama, aga nad on mures turu üldise olukorra pärast: «Live Nation Estoniat ei ähvarda pankrotioht ja meie kliendid ei jää rahata.»

«Nii Lätis, Leedus kui ka teistes Euroopa riikides on valitsused andnud juhiseid, kuidas piletite tagasiostmine peaks kulgema,» ütles Eensalu. «Üldine loogika on niisugune, et edasilükatud ürituse puhul antakse tagasiostmiseks päris pikk ajaaken, 13–14 kuud. See võimaldab korraldajatel olukorraga paremini hakkama saada lootuses, et kassavood taastuvad.»

Eesti seaduses pole aga täpselt kirjas, millise aja jooksul peab sellisel juhul kontserdipiletid tagasi ostma. Esmaspäevasele «Aktuaalsele kaamerale» antud kommentaaris ütles tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet, et üldjuhul peaks piletiraha tagasi saama nädala kuni kuu jooksul. Ülal nimetatud põhjustel seab see aga korraldajad keerulisse olukorda, mida komplitseerib veel käibemaksuprobleem. Kõigi ostetud piletite pealt on juba käibemaks (20 protsenti) tasutud, pileteid tagasi ostes tuleks aga need osta täishinnaga, seega peab korraldaja käibemaksu veel ka teist korda tasuma. See kõik võib Eensalu sõnul korraldajad pankrotti viia.

Kui kohalikud suurkontsertide korraldajad kriisi tõttu pankrotistuvad, siis võivad tuleviku suured tuurid Eestist mööda minna.

«Meie kontoris töötab viis inimest, kes võivad pankroti korral töötuks jääda, aga suurtuuride ärajäämise mõju majandusele on palju ulatuslikum,» sõnas Eensalu. Rammsteini kontserti näiteks tuues seletas ta, et vahetult kontserdipäeval on sellega seotud tuhatkond inimest, sadu inimesi leiab tööd kontserdile eelnevatel ja järgnevatel päevadel. Kui kohalikud kontserdikorraldajad kriisi tõttu pankrotti lähevad, siis hakkavad Eensalu sõnul tulevikus suured tuurid peatuma meie soodsama majanduskliimaga naaberriikides. «Terve Euroopa peale pannakse paika näiteks kakskümmend sobivat kontserdikuupäeva ja siis leitakse need asukohad, kus seda on kõige parem korraldada. Me konkureerime selle pärast oma lähiturgudega ning kokkuvõttes võib kannatada ürituste hulk Eesti kontserdimaastikul.»

Minister nõustus

Kuna suurkorraldajatel ­pole praegu mitte mingit sissetulekut, siis loodavad nad, et töötu­kassa abimeetmed jätkuvad ning riik leiab võimaluse katta ka suurem osa nende hädavajalikest tegevuskuludest. Samuti loodavad nad, et hakatakse võrdselt kohtlema riigi toel tegutsevaid ja oma rahaga riskivaid kontserdikorraldajaid.

Esmaspäeva õhtupoolikul kohtusid kontserdikorraldajate esindajad arutamiseks kultuuriminister Tõnis Lukasega. Minister oli seisukohal, et tarbijakaitseamet võiks praegusel juhul tõlgendada võlaõigusseadust, mis reguleerib piletite tagasimüüki, tavaolukorrast erinevalt ja anda selleks pikemalt aega. «Peaksime andma kontserdikorraldajatele aasta ja natuke peale aega raha tagastamiseks. Kui kontserdid lükatakse järgmisele suvele, siis saavad korraldajad normaalse kassa juurde tagasi tulles neid tagasimakseid teha,» ütles Lukas «Aktuaalsele kaamerale».

«Lukas väljendas end selgelt, et ta saab aru selle sektori tähtsusest Eesti kultuurielus,» kommenteeris Eensalu. «Me ei läinud koosolekule ootusega, et minister ainuisikuliselt saaks lahenduse ära otsustada. Loodame, et meile on ulatatud abikäsi, millega me kriisist natukene kergemini läbi saame. Me ei taha, et keegi mingeid kasumeid kataks, vaid et me lihtsalt ellu jääksime.»

Piletimüük

Piletimüük

Eesti suurkontsertide maht 2019

894 777 müüdud piletit kogusummas 25 078 573 eurot

Ajavahemikul 13.03.–31.08.2020 müüdud piletite maht

158 182 piletit kogusummas 5 823 429 eurot

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles