Kuidas madratsi, teki ja patjade eest heaperemehelikku hoolt kanda?

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Voodi on kindlasti üks mõnusamaid lõõgastuskohti meie kodus, mille pehme madrats, tekid ja padjad aitavad meil tunda end hästi ja mugavalt. Nagu kõikide esemetega, võivad ka need vahendid minna ajaga mustaks. Küll aga on need valmistatud üsna õrnadest materjalist, mis vajavad erilist hoolt  - kuidas pesta ja hoolitseda nende eest nii, et need säilitaksid oma pehmuse ja pikaajalise kvaliteedi?

Madratsi puhastamine

Kasuta tolmuimejat

Madratsid on oma ehituse poolest disainitud nii, et nad imevad endasse vedelikke - ka Sinu keha öö jooksul eritab niiskust ja higi, mistõttu võib madratsile jääda ajaga külge ka ebameeldiv higilõhn. Seepärast võivad hakata madratsis tekkima bakterid, mistõttu on mõistlik vähemalt kord kuus puhastada seda tolmuimejaga. Selleks tuleks kasutada spetsiaalset otsikut, mis eemaldab pinnalt bakteriaalsed jäägid kui ka ebameeldiva lõhna. Kui lõhn jääb, võid kasutada söögisooda ja vee lahust, pritsida seda madratsi pinnale, oodata 10 minutit ning seejärel see tolmuimejaga ära imeda. 

Foto: Shutterstock

Kasuta soodat või äädikat

Kui madratsil olev plekk on tekkinud äsja, tasub proovida plekki õrnalt nühkida niiske salvrätiga. Kui tegu on vereplekiga, peaks piisama mõnest salvrätikust ja külmast veest. Leota plekki veega ning seejärel õrnalt hõõru - see võib aega võtta, kuid garanteerib hea tulemuse. Uriini puhul lase salvrätikul imada see enda sisse ning seejärel puhasta pind äädika ja vee seguga. Võid kasutada ka sooda ja vee segu, jättes see üleöö toimima, mis eemaldab sellelt ebameeldiva lõhna. Kusjuures soovitatakse madratsi puhastamiseks kasuta ka majapidamises olevaid vahendeid - näiteks habemevahtu.

Tuuluta

Kui Sul on aega ja kui on võimalik, pane madrats kuival päikesepaistelisel päeval aeda ning lase sellel tuulduda. See eemaldab madratsilt ebameeldivad lõhnad. Peale seda võid madratsit ka kloppida, mis eemaldab pindadelt tolmu ja muu mustuse. Tuulutama peaksid madratsit ka siseruumides - kui oled parasjagu vahetamas madratsil voodipesu, siis ei tasu kohe uued linad ja tekid peale panna, vaid lasta madratsil veidi aega olla ilma voodipesuta. 

Foto: Shutterstock

Tekid ja padjad

Masinapesu

Kuigi on tekkide ja patjade regulaarne pesemine elementaarne tegevus, jäetakse sageli see ikkagi tegemata. Nii patjadel kui ka tekkidel on alati küljes väike sildike, millel on kirjas täpsemad juhised kuidas peaks neid hooldama. Näiteks kunstkiust ning sulgedest tekke ja patju võib masinas pesta ja tsentrifuugida. Küll aga võivad sulgedest valmistatud padjad ja tekid pesumasinas kokku tõmmata, mis muudab teki või padja tunduvalt vähem kohevaks - seetõttu on oluline neid peale pesu kloppida. 

Küll aga ei tasu pesumasinasse panna lambavillast tekke - vill imab endasse nii palju vett, et isegi pesumasina trumli jaoks võib olla see liiga raske. Puuvilla aga tohib teatud temperatuuril pesta, kuid mitte tsentrifuugida. Lisaks ei tohi seda kuivatisse jätta, vaid pigem leida kuivatusrest või uksepealne, kuhu tekk kuivama jätta. Osasi villast materjale ei tohi isegi veega kokku lasta, mistõttu jääb sel puhul alles vaid keemiline puhastus. Kui tekil või padjal oleval sildil on kirjas, et materjalile sobib vaid keemiline puhastus, siis tasuks ka seda jälgida. 

Foto: Shutterstock

Käsitsipesu

Patju oleks isegi mõistlikum pesta käsitsi. Selleks vala kaussi või vanni sooja vett, lisa natuke pesuvahendit ning ettevaatlikult sõtku patja vees. Tee seda seni, kuni vesi on patja korralikult imbunud ning seejärel loputa külma veega. Vesi tuleks padjast välja rullida või õrnalt pigistada, kuid kindlasti mitte väänates. Patju tuleks kuivatada madalal temperatuuril kuivatis või värske õhu käes - vastasel juhul võib padjas hakata tekkima hallitusseen. 

Lõhnade eemaldamine

Kui patjadele on tekkinud ebameeldiv lõhn, siis kõige ohutum viis on neid värske õhu käes tuulutada - nii nagu madratsiga. Selleks riputa tekk, padjad ja voodipesu pesulõksude abil nööridele ning lase sellel vähemalt paar tundi olla. Küll aga veendu, et vahepeal vihma ei hakka sadama - muidu läheb nende kuivamisega tunduvalt rohkem aega.

Voodipesu puhul hooldusmärke

Igal padja- ja tekipüüril on olemas väike sildike, kus on olemas kõik vajalikud tingmärgid, mis suunavad Sind, kuidas peaksid neid materjale kohtlema. Pesemata padjapüürid võivad baktereid ja mustust üle kanda padjale või tekile, mistõttu ongi oluline, et kannaksid hoolt ka nende eest. 

Kui otsid oma magamistuppa uut tekki või Sul on vanaga juhtunud vale hoolduse tõttu õnnetus, tasub soetada uus - näiteks leiad soodsa valiku Kaup24 veebipoest

 
Copy
Tagasi üles