Kuidas vastu pidada saabuvas suvepalavuses?

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Suvi toob endaga iga aasta kaasa kuumalained, mis muudavad meie oleku veidike keeruliseks. Toas on palav, õues on veel palavam ja paistab, et ainsaks viisiks kuidas oma päev veeta on jahedas kaubanduskeskuses.

Või tark oleks varuda juba ennem suvepalavuse saabumist endale koju vahendid, millega see aeg üle elada? 

Ventilaator

Ventilaator on kõige kergem ja odavam viis jahutuse saamiseks. Valikus on erinevaid tüüpe nagu näiteks põranda-, torn- või laeventilaator. Kasutamine on imelihtne -  pange masin puhuma jahedat õhku soovitud kiirusel, pööreldes või paigal seistes. Kahjuks ei muuda ventilaatorid tervet tuba külmaks, kuid lühiajaliselt saate jahutust küll.

Foto: Shutterstock

Konditsioneerid

Tänapäeval kasutatakse aktiivselt kliimaseadmeid, mis on mõeldud ruumides optimaalse kliima loomiseks, kontrollimiseks ja stabiilse temperatuuri režiimi tagamiseks. Värske õhk, mugav temperatuur, üle liigse kuumuse või külma puudumine - kõik see on tänu kliimaseadmele.

Kui soovite osta kliimaseadet peate esialgselt otsustama, milline on seadme ideaalne kuju ja suurus, et see sobiks teie koju. Jagame teiega kolme populaarsemat konditsioneeride mudelitüüpi.

Mobiilne mudel

Kasutatakse kõikjal, kus on vaja jahutust. Seadmel on all rattad, ning olemas ka käepide, et seda oleks mugav ühest ruumist teise viia. Mobiilne konditsioneer ei vaja spetsiaalset paigaldust ja soe õhk eemaldatakse toast kaasas oleva toru abil, näiteks akna kaudu. Seadme funktsioone saab juhtida seadme esipaneelilt või kaugjuhtimispuldiga.

Aknaraami sisse paigaldatav konditsioneer 

Seda tüüpi mudel on samuti jaheda õhu jaoks. Jahutusseadmele on vaja teha spetsiaalne ava välisseina või aknaraami sisse. Toitekaabel ühendatakse seinakontakti. 

Seinamudelid ehk seinale paigaldatavad konditsioneerid

Seadme populaarse tingib odav hind, lihtne paigutus ja sobivus pea kõikidesse oludesse. Lisaks seina mudelitele on olemas ka seina-laemudel, mida on võimalik paigaldada nii seinale kui ka lakke. Selline seade sobib hästi ruumidesse, kus nõutakse madalamat mürataset või kus seinale paigaldamiseks puudub koht.

Õhksoojuspumbad

Õhk-õhk tüüpi soojuspump on kõige populaarsem ja soodsam alternatiiv või abimees juhul, kui hoones puudub vesiküttesüsteem. Eriti efektiivne on selline õhksoojuspump majapidamises, kus on avatud planeering, aidates oma tõhususega väga hästi kaasa ruumide jahutamisel.

Soojuspump paigaldatakse kiiresti, see võtab vaid kolm kuni neli tundi ja vajab sisuliselt ainult elektrivalmidust. Seadet juhitakse mugavalt kaugjuhtimispuldiga.

Foto: Shutterstock

Peamised plussiks õhksoojuspumba juures on see, et pump hoiab temperatuuri ruumis stabiilsena. Lisaks õhksoojuspumba kompressor reguleerib oma pöördeid sujuvalt ja tänu sellele on puhutav jahe õhk oluliselt ühtlasema temperatuuriga.

Suure valiku erinevaid konditsioneere ja õhksoojuspumpe leiate Kaup24 veebilehelt.

5 näpunäidet, kuidas kuuma ilmaga toime tulla

Kuumus ei ole probleem, kui püsida siseruumides ja lülitada sisse õhukonditsioneer, kuid mida teha siis kui seda võimalust pole?

Nipp 1: Hoidke päeval aknad suletuna ja öösel, kui temperatuur on langenud, avage aknad.

Tehke oma tuba pimedaks ruloode ja kardinatega, et kõrvetav päikesekuumus tuppa ei saaks. Kindlasti mitte terveks päevaks, sest see oleks halb tervisele ja enesetundele, kuid päeva kõige kuumematel tundidel on hämarus tõesti su parim sõber. Pime atmosfäär ei ole muidugi kõige rõõmsam, kuid nii ei muutu teie tuba saunaks.

Nipp 2: Võimalusel vältige õue minekut kõige kuumemal ajal.

Tark on püsida kõige palavamal ajal ehk keskpäeval kodus. Kui aga otsustate, et soovite õue minna kasutage päikesekaitsekreemi ja olge õues olles varjus.

Nipp 3: Kandke kergeid ja liibuvaid puuvillaseid riideid.

Kerge ja õhuke kangas on kuuma ilmaga ilmselgelt üks parimaid materjale, kuid jälgida tuleb riiete värvust. Heledad värvid peegeldavad kuumust kõige rohkem tagasi, hoides sind värskena ja jahedas. Tumedad toonid vastupidisel tõmbavad päikest endasse, tekitades teile kuumust juurde. 

Nipp 4: Vesi on oluline.

Vee tarbimine kuumadel päevadel on väga oluline, sest tähtis on oma keha hüdreeritud hoida. Jooge palju vett või käige tihti duši all, kuna see värskendab rohkem kui ükski kliimaseade.

Nipp 5: Lase õhul toas liikuda

Kui teil ei ole kodus konditsioneeri siis on palju teisigi võimalusi, kuidas kodu jahutada. Need ei pruugi olla kõige efektiivsemad, kuid veidike jahutust saate ikkagi. Proovige enda kodus tekitada tõmbetuult, avades aknad maja eri külgedel. 

Copy
Tagasi üles