Mida pidada silmas kvaliteetse panni valimisel?

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Erinevad köögitarvikud, kaasa arvatud pannid, on asendamatud vahendid meie köögis, mis muudavad toidutegemise ääretult mugavaks ja lihtsaks. Eriti on selle kasulikkus tõusnud tänapäevase tehnoloogia ja erinevate materjalide abil, mis tagavad panni hea kvaliteedi ja vastupidavuse. Kuid selleks tuleb esmalt leida pann, mis vastaks erinevatele tingimustele ja Sinu vajadustele - siin on mõned nõuanded, mida võiksid silmas pidada panni valimisel.

Millist pliiti Sa kasutad?

Elektripliidid ja induktsioonpliidid on erinevad, mistõttu vajavad need reageerimiseks ka erinevat pinda, et tuua välja panni parimad omadused ning pikendada nende eluiga. Induktsioonpliit vajab panni, mille põhi reageeriks magnetiga - kui pann ei suuda pliidiga magnetiseerida, siis lihtsalt lülitab induktsioonpliit ennast välja. Samamoodi ei pruugi induktsioonpann töötada elektri- või gaasipliitidel, mistõttu on oluline, et tutvuksid enne ostu toote nõudmiste ja omadustega.

Foto: Shutterstock

Suurus ja tüüp

Suurust valides peaksid valima pliidi auguga samas suuruses panni - nii saab valmistatud toit ühtlaselt soojust ilma, et osa toitu jääks tooreks. Panne on olemas mitmeid - wokipanne, grillpanne, pannkoogipanne, grillpanne, tavalisi soustipanne  ja muudki. Erinevad pannid muudavad teatud toitude valmistamise Sinu jaoks mugavamaks ja lihtsamaks ning toidud maitsvamaks, mistõttu tasub kindlasti leida oma eelistustele ja vajadustele vastav tüüp.

Sisemine kattematerjal

Malmpann

Enam levinud kattematerjalideks on malm, roostevaba teras ja alumiinium. Malmist pannid soojenevad aeglaselt, kuid selle asemel hoiavad soojust endas kauem. Malmpann sobib kõige paremini liha praadimiseks ning ahjus küpsetamiseks, kus on vaja kõrgeid temperatuure - eriti sobilik on see elektripliidile, kus on temperatuuride kõikumised suuremad. Küll aga on malm suhteliselt raske, mistõttu võib selle käsitlemine olla ebamugav.

Foto: Shutterstock

Roostevabast terasest pann

Kõrgemate temperatuuride jaoks sobivad hästi ka plekkpann või roostevabast terasest pann. See pann on vastupidav ning kerge puhastada. Roostevabast terasest pannid on hügieenilisemad ning ei kulu ruttu, mistõttu eelistatakse neid panne ka söögiasutustes. Pann on raskem, kuid stabiilsem, vastupidavam ning kannatab ka kõrgemaid temperatuure, mistõttu sobib see isegi ahju kui panni käepideme materjal seda lubab. Aeglasem jahtumine aitab hoida toitu soojas või toidu järelküpsemisel. Küll aga võtab panni soojenemine ja jahtumine kauem aega ning küpsetab ebaühtlasemalt.

Alumiinium

Alumiiniumist panni eelised on kindlasti selle hea soojusjuhtivus - nii saad valmistada kogu perele toitu kiiresti ja mugavalt. Nimelt soojenevad ka panni siseküljed ning ka jahtuvad sama kiiresti. Mitmekihiline põhi aitab kuumeneda kogu panni isegi siis, kui kuumutatakse panni vaid osaliselt. Küll aga on seda panni kergem kraapida ja põhi võib kiiremini deformeerida..

Muud materjalid

Keraamilise kattega pann on võrreldes teflonpanniga parema kuumuse taluvusega - viimane kipub suure kuumuse käes kummi minema ning mõlemad pannid ei kannata kriipimist. Teflonkate ongi tegelikult loodud selleks, et toit panni külge ei nakkus, kuid tänapäeval tagavad seda juba enamus materjalid. Emailkate ei talu teravaid abivahendeid, mistõttu võiksid selle kasutamisel vältida metallist labidaid või muid tarvikuid, mis võivad panni pinda kahjustada..

Põhi

Põhi peaks olema kindlasti sirge, vastasel juhul pann ei haaku pliidiga ning pann soojeneb aeglaselt või üldse mitte. Toidu soojendamiseks sobib ideaalselt õhukese põhjaga pann, kuid kuldpruuni kooriku lihale ja ka teistele toitudele annab siiski paksupõhjaline pann. Paksema põhjaga pann võtab ka vähem toitu külge, mis muudab toiduvalmistamise ja panni puhastamise tunduvalt kergemaks ja mugavamaks. Kõige parem kooslus on mittenakkuva kattega paksupõhjalised pannid.

Foto: Shutterstock

Vastupidavus

Liiga sagedased ja suurel kuumusel kasutamised võivad keraamilise panni isegi päevaga ära rikkuda, mistõttu peaksid arvestada, et vastupidavus oleneb suurenisti ka kasutustest. Vältida võiksid panni pesemist nõudepesumasinas, isegi kui see on tootja sõnul lubatud - see mõjutab tunduvalt panni eluiga. Seetõttu eelista pesta panni käsitsi ning ära tee seda kohe peale toidu valmistamist - kuumale pannile võib isegi kraanist soe vesi olla liiga jahe, mis võib tunduvalt kahjustada panni kvaliteeti. Kindlasti kasuta panni pesemiseks ka liiga pehmet nuustikut või kokkamisel väldi metallist labidaid või nuge, mis võivad pinda kriimustada või muul moel kahjustada.

Hind

Panne müüakse erinevates hindades ning üks olulisemaid näitajaid lisaks kvaliteedile on ka tootja nimi. Tuntumad ja tunnustatud brändid küsivad toodete eest suuremat hinda, kuid tegelikkuses võid leida valikust ka sama kvaliteediga panni vähem tuntud tootjalt. Seetõttu on oluline tutvuda pannide hindadega ning erinevate mudelite omadustega, et leida parim hinna ja kvaliteedi suhtega pann oma kööki. Kui oled parasjagu otsimas endale kvaliteetset panni, tasub tutvuda valikuga Kaup24 veebipoes.

Copy
Tagasi üles