Eliise Visk: ära karda IT-d, vaid tule seda õppima

Copy
Eliise Visk
Eliise Visk Foto: Lauri Kulpsoo

Vahel tuleb elus suunda muuta ning kutsehariduskeskuses veebispetsialistiks õppiv Eliise Visk on selle hea näide. Õendusest IT-valdkonda hüpanud neiu on otsusega väga rahul ning ärgitab ka teisi  IT-valdkonna oskusi õppima. 

Veebiarendus on ühtaegu loominguline ja loogiline

«Peale gümnaasiumi lõpetamist otsustasin õendust õppida. Lõpetasin kõrgkooli, kuid tööl saabus äratundmine, et see amet ei ole üldse minu jaoks,» räägib ta oma esimesest erialavalikust. Õnneks pole Eliise veres kannatlikku mittemidagitegemise pisikut ja nii otsustas ta uuesti kooli tulla, sedakorda IT-d õppima.

«Olin juba mõne veebikursuse võtnud ja proovinud, et mis see IT endast kujutab. Mu sõpruskonnaski on IT-vallas töötavaid inimesi, nii et päris pea ees tundmatusse ma ka ei hüpanud. Ka kooli sisse astumiseks peab olema läbitud veebikursus, aga see pole midagi hullu,» rääkis ta oma kogemusest. 

«Kutsehariduskeskusse sisseastumist ja eriala vahetust pole ma hetkekski kahetsenud, see, mida siin õpin ja teen, on nii õige! Minu erialal, veebiarenduses,  on piisavalt loomingulist vabadust, samas on see ka hästi loogiline. Iga projekt on uus ja eelmisest erinev, aga on ka kindlad reeglid, mida järgida. Lihtsalt pead teadma, esialgu kasvõi pähe õppima loogilise järjekorra ja seosed käskluste vahel. Hiljem läheb info suhtesse ja kui erinevate keelte vahel seoseid oskad luua, siis lähevad edasised õpingud väga libedalt!» selgitab ta.  

Müüti patsiga poistest IT-sektoris aitab ka Eliise murda. «Ega meestel ole selle eriala juures mingeid eeliseid, nüüd on ka tüdrukuid valdkonnas piisavalt õppimas. Pigem on eelis neil, kes on varem hobikorras programmeerimisega kokku puutunud. Enda näitel võin öelda, et kogemuse puudumine ei tule takistuseks, kui oled valmis pühenduma õpingutele. Kes tõesti isuga õpivad ja erialale aja ja hinge pühendavad, neid saadab alati edu. Lisaks muule on tegemist ka iga päev muutuva ja areneva valdkonnaga, mistõttu on juurde õppimist ja enesetäiendamist iga päev. Lõpuks toob edu pidev töö ja enese arendamine.» 

Kutseharidus annab praktilise baasi

Kool on Eliise sõnul tähtis, et põhitõed selgeks saada – eriti kui varem pole palju programmeerimisega tegelenud. Kooliõpe aitab suunata ja näha, mis järjekorras mida õppida. Kutsekooli õppekava on väga praktiline, kohe saab teadmisi rakendada ja proovida ning ülesanded on hästi elulised. «Nagu IT-ettevõtetes on projektid, teeme ka meie projektipõhiseid ülesandeid. Juba sügisel alustasime IKT osakonna infotahvli projekti, kuhu oli kaasatud õpilasi mitmelt erialalt. Alguse sai infotahvli projekt kasutajakogemuse disainerite rühmatööst, valmisid infotahvli esmane disain ja idee. Siis said Saskia Baltini eestvedamisel kokku õpilased mitmelt erinevalt erialalt. Lisaks Saskiale olid UX ning disanitiimis Katrin Sooäär, Karolin Laas ja Helena Hass.  Arendusmeeskonnas olid peale minu veebiarendajad Lennar Kivimäe ja Emil Rasmus Merzin ning riistvara ja serverihaldusega tegeles IT-süsteemide spetsialist Andero Avastu. Meie infotahvli projekti  eesmärk oli pakkuda kiiret, mugavat ja kättesaadavat infovahendusteenust kõigile IKT osakonnaga seotud õpilastele ja õpetajatele. Praegu ongi osakonna tahvlilt näha nii IKT õpilaste kui õpetajate tunniplaanid, söökla, restorani ja kohviku menüüd ja lahtiolekuajad ning palju muud huvitavat ja tarvilikku,» kirjeldas ta ühte koolis elluviidud IT-projekti.

Õpe on üldse hästi seotud töömaailmaga, sest mitu õpetajat töötab põhikohaga mõnes ettevõttes ning tühja juttu tundides ei aeta. Palju toimub külalisloenguid, kus teemad nii tööelu kui küberturvalisus ja muud. Eliise kinnitusel õpib kõige rohkem praktikaettevõttes. «Terve kevade olin veebiarenduse ettevõttes praktikal ja saan päriselt midagi ära teha. Minu ülesanne on luua komponente nagu pusletükid, millest lehti kokku pannakse. Neid on igasuguseid, veebilehti ja väiksemaid kampaanialehti, kõike, mida klientidel vaja on.  See päris töö päris klientide heaks õpetab ikka väga palju.»

Ka suure osa suvepuhkusest kavatseb Eliise oma praktikaettevõttes tööd tehes veeta. «Esiteks mulle nii väga meeldib, teiseks saan nii oma järgmise aasta praktikaülesandeid ette teha. Pealegi on IT-ettevõtetes piisavalt tööd, mida saab teha kasvõi kodust või teiselt poolt maakera ning seni pole ülemaailmne pandeemia IT-sektoris tööd vähendanud, pigem vastupidi. Selgub, et kõik tahavad veel enam veebipõhiseid lahendusi saada. Veebipoed, tellimiskeskkonnad, erinevad e-teenused alates laste laulutundidest ja perearsti konsultatsioonidest kuni tootmise planeerimiseni. Kui pool elu on veebi kolinud, on ka veebispetsialistidel tööd. Usun küll, et see ei ole ainult hetkel, vaid saabki olema uus reaalsus. IT-valdkond aitab kõigil teistel lasteaiast kuni kosmosetehnikani paremini toimida ja luua  üha nutikamaid lahendusi. Töö selles vallas ei lõpe kindlasti, vastupidi, see on kasvav valdkond tulevikus. Kindlasti tasub seda õppida ja selleks tulevikuks valmis olla,» kinnitab Eliise.

Eliise soovitused tulevasele sisseastujale:

1. Ära karda, et sul pole IT-teadmisi. Kool selleks ongi, et õppida. Aga enne, kui lõplikult otsustad, võta veidi aega ja uuri asja.

2. IT-sektoris on erinevaid valdkondi. Näiteks on vaja kujundusele ja kliendivaatele suunatud oskusi, tarkvaraarenduse,  riistvara või süsteemi administreerimise oskusi. Uuri Tartu Kutsehariduskeskuse õppekavasid ja leia enda jaoks kõige õigem.

3. Mine Codeacademy lehele, surfa ning tee läbi mõni avatud veebikursus. Proovi lihtsalt, kuidas tundub midagi sellist õppida.

4. Täida avaldus ning võta sisseastumisvestlusele kaasa paras ports rahu, enesekindlust ja uudishimu.

Tartu Kutsehariduskeskus

Copy
Tagasi üles