Tallinnas nõuti võrdset kohtlemist (18)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Mustanahaliste õiguste toetuseks korraldatud meeleavaldus Tallinnas. 
Mustanahaliste õiguste toetuseks korraldatud meeleavaldus Tallinnas. Foto: Eero Vabamägi

Eile õhtul kogunes Tallinnas Saku suurhalli ette mustanahaliste õiguste toetuseks meelt avaldama umbes sadakond inimest, kellest osa jäi koroonaviiruse leviku takistamiseks kehtivate piirangute tõttu autodesse.

Enamik meeleavaldajatest olid noored. «Minu arvates on ebaaus, et valgenahalistel on suuremad privileegid kui tumedanahalistel. See, et seda nii palju ignoreeritakse, peab muutuma,» ütles 17-aastane Anna.

Mitmed meeleavaldajad ütlesid, et tahavad olla toeks USA protestijatele ja inimestele, kes on pidanud taluma ebavõrdsust.

Protesti jälginud 50. eluaastates Ingrid lausus, et ta ei saa aru, mille eest võideldakse ja mida nõutakse. «Tegelikult Eestis polegi mingit rassismi, eestlased on väga tagasihoidlikud ja viisakad, aga selline üritus on otsene provokatsioon,» leidis ta.

Meeleavalduse üks korraldaja Anrike Piel liikumisest Salliv Eesti ütles, et üritus oli vajalik, sest mustanahaliste kogukond on Eestis väga väike ning nende lood ja kogemused jõuavad avalikkuseni liiga harva.

Protestid vallandusid Ameerika Ühendriikides pärast mustanahalise George Floydi surma vahistamise käigus. Toetusmeeleavaldused on toimunud mitmel pool maailmas, kohati on need muutunud ka vägivaldseks. Eile Ühendriikides Washingtonis ja Londonis toimunud protestid möödusid aga rahulikult.

Eilne meeleavaldus Washingtonis.
Eilne meeleavaldus Washingtonis. Foto: Kevin Lamarque/reuters/Scanpix
Eilne meeleavaldus Londonis.
Eilne meeleavaldus Londonis. Foto: Hannah Mckay/reuters/Scanpix

Vastasseis ei toimu üksnes tänavatel, vaid ka meedias. Ameerika Ühendriikide protestide kajastamise tõttu on pidanud ameti maha panema mitu tippajakirjanikku, mis on tõstatanud küsimuse sõnavabaduse olukorrast.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles