Päikesekaitsekreemid - naudi muretult päikesesoojust

Kaup24
Copy
Foto: Shutterstock

Päikeselisemad päevad on lõpuks ometi käes, mis tähendab omakorda seda, et juba väga varsti saate rannakoti kokku pakkida ja randa päevitama minna. Lisaks rätikule, kõrvaklappidele ja veepudelile veenduge, et oleksite oma rannakotis ka pisut ruumi päikesekaitsekreemide jaoks säästnud. 

Miks kasutada päikesekaitsekreemi?

Päikese käes pikalt viibimine põhjustab põletust, nahavähki ja ka nähtavaid vananemise märke nagu näiteks kortse. Selleks, et end nendest hoida peaksite kasutama päikselistel ilmadel vastavat kreemi, mis teie nahka kaitseb. Päikesekreem aitab teil saada jumekas ja pruun jume, ilma nahakahjustusi tekitamata. Suure valiku kvaliteetseid päikesekreeme leiate Kaup24 veebipoest.

Foto: Shutterstock

Mille järgi valida endale sobiv päikesekreem?

Alustuseks jälgige, et toote sildil oleks kirjas “laia toimespektriga”, kuna see tähendab seda, et päikesekreem kaitseb nii UVA kui ka UVB kiirguse eest. UVA-kiired muudavad teie naha enneaegselt vanemaks, põhjustades kortse ja pigmendilaike. UVB-kiired põhjustavad aga päikesepõletust, mis on raske põletuse korral väga ebameeldiv ja valulik. Mõlema liigne kokkupuude võib põhjustada nahavähki.

Järgmisena uurige, kas kreem pakub teike päikesekaitsefaktorit (SPF). Mida suurem on SPFi number, seda pikemalt võimaldab kreem põletust saamata päikese käes viibida. Naha enda kaitsevõime toimib vaid umbes kümme minutit. Kauni jume ihaldajatel tasub teada, et SPF ei takista päevituse saamist, see lihtsalt võtab kauem aega, andes nahale võimaluse kohanemiseks. Dermatoloogid soovitavad kasutada päikese käes vähemalt 30 SPF-i päikeseõli või kreeme, kuna need blokeerivad umbes 97% UVB-kiirtest.

Laste puhul on päikesekaitsekreemi kasutamine kohustuslik, kuna uuringutest selgub, et lapseeas saadud päikesepõletused võivad hiljem soodustada nahavähi teket. Lapsed ei oska ise ennast päikese eest kaitsta ja nende nahk on täiskasvanute omast mitmeid kordi tundlikum, seega määrige lapsele peale kehakreemi, mille SPF algab 15-st. Pärast igat ujumist või rätikuga kuivatamist tuleb lapsele kreemi kindlasti uuesti peale kanda.

Foto: Shutterstock

Päikesekreem beebile peaks olema SPF 40 ja rohkemaga. Nii suure SPFiga tooted on päikeseblokaatorid ja kaitsevad õrna nahka täielikult. Lisaks imikutele võivad kasutada neid kreeme päikesele allergilised inimesed, veespordiga tegelejad ning arme ja pigmendilaike omavad inimesed.

Päikesekreemi valides tasub kindlasti tähelepanu pöörata ka oma nahatüübile. Kui teil on akne või rasune nahk, veenduge, et teie päikesekaitsekreem oleks mõeldud rasusele nahale. Vastasel juhul võib kreem teile rohkem rasu juurde tekitada, mis omakorda tekitab vistrikke juurde. Kui teie nahk on pigem kuiv, siis otsige niisutavaid kreeme, et päike teie nahka üleliia ei kuivataks

Kuidas päikesekaitsekreemi enda nahale kanda?

Oluline on kanda iga päev avatud nahapiirkonnale piisavalt päikesekaitsekreemi. Seejuures on oluline kasutada piisavas koguses kreemi – umbes 36 grammi ehk kuus teelusikatäit päikesekreemi täiskasvanud inimese kohta.

Päevadel, mil kavatsete pikema aja vältel õues olla, soovitatakse pool tundi enne majast lahkumist panna kogu kehale SPF 30 kreemi aluskihiks ja seejärel iga paari tunni tagant end uuesti kreemitada. Kui kavatsete ujumas käia, on soovitatav peale veest välja tulekut end üle kreemitada.

Pidage meeles, et ükski päikesekaitsekreem ei saa teid päikese eest täielikult kaitsta, seetõttu on oluline kogu päeva jooksul kanda riideid, mis teid liigse päikese eest kaitsevad nagu näiteks kübarad ja suured õhukesed sallid.

Milline on kõige parem päikesekaitse variant: õli, kreem, pulber või geel?

Päikesekaitse variante on mitmeid ning valik puudutab teie isiklikke eelistusi. Päikesekaitsevahendid on saadaval kreemides, õlides, geelides, spreides ja paljudes teistes valikutes. Kuna enamasti on nendel kõikidel samad faktorid ja päikesekaitse, ei ole vahet, millise te endale kasutamiseks ostate. Muidugi on päikesekaitsekreem efektiivne ainult siis, kui kasutate seda õigesti. 

Foto: Shutterstock

Pärast päevitamist pese kreem maha

Pärast päevitamist on väga oluline päevituskreem maha pesta. Ööseks võite kanda nahale niisutavat kreemi, mis kinnistab päevitunud jumet ja aitab taastada naha niiskussisaldust. Sobiv on kasutada peale päevitust ka päevitusjärgseid tooteid, mis sisaldavad nahale erinevaid kasulikke aineid, näiteks aaloe ekstrakti, E-vitamiini, glütseriini jne.

Jälgige „parim enne“ kuupäeva

Pikema ajaga päikesekaitsekreemi aktiivsed toimeained riknevad ning nii väheneb kreemi kaitse tõhusus. Lisaks koguneb avatud pudelisse aja jooksul halbu baktereid.

Eelnevalt mainitud näpunäiteid arvesse võttes on võimalik saavutada kaunis päevitus ilma nahka rikkumata. Igal juhul tuleb arvestada sellega, et päikese käes viibimine võib tunduda kui süütu tegevus, kuid liigse päevitamisega võivad kaasneda erinevad terviseprobleemid. Päikesekaitsevahendid õigesti kasutades on võimalik seda vältida.

Copy
Tagasi üles